Column David Röell


David kreeg de diagnose zaadbalkanker toen hij trainde voor een Ultra Trail. Dat hij later ook nog chemotherapie nodig had, was een flinke domper. Maar hij herstelde opzienbarend snel van de behandeling en liep kort daarna de 150km Ultra Trail Monte Rosa (UTMR). Hoe hij dat aanpakte deelt hij elke maand in een column.
“Ik ben geen arts en mijn ‘herstelexperiment’ betreft een empirisch bewijs. Je zal mij ook niet horen zeggen dat je altijd op je oude niveau zal kunnen terugkomen; mijn geluk was dat ik een goed behandelbare vorm van kanker had en in een relatief vroeg stadium ontdektwerd. Dat is niet iedereen gegeven. Maar dat ik heb laten zien dat je heel veel sneller kan herstellen dan de huidige norm van ~1 jaar voor mijn type chemotherapie, dat zegt toch wel wat.”
Atoombom
“Haaruitval, misselijkheid, constipatie, bloedarmoede, een verzwakt immuunsysteem, nierproblemen, gebrek aan eetlust en met name de langdurige effecten... Ik schrok nogal toen ik de lijst met bijwerkingen van chemotherapie zag. Cisplatine tast bijvoorbeeld je zenuwstelsel aan. Dit uit zich in oorsuizen, gehoorverlies, tintelingen in vingers en tenen (neuropathie), concentratie- en geheugenverlies, spierslapte en meer. Lekker is dat als je een ultra trail wilt gaan lopen, dacht ik nog. Ik had voor mijn gevoel maar een ‘klein beetje’ kanker, waar ze een ‘atoombom’ op wilden gooien. Maar alle alternatieven gaven minder kans op genezing. En dát risico wilde ik niet nemen. Gelukkig heb ik die spierslapte niet ervaren. Ik merk - nu 8 maanden na de behandeling - nog wel wat lichte restschade, zoals oorsuizen en tintelingen in de tenen die komen en gaan. Concentratie- en geheugenproblemen heb ik ervaren in de eerste maanden na de chemo, maar nu niet meer. Op andere fronten ben ik sterker geworden. Mentaal, maar ook fysiek. Het mentale aspect en zingeving met name door het hebben van een doel, heeft mij geholpen om ook fysiek sterker terug te komen. Mijn hemoglobineniveau - rode bloedlichaampjes - was op 15 juni nog maar 55% van het niveau bij de start van de therapie, en witte bloedlichamen waren op een bepaald moment nog maar op 40% van het oorspronkelijke niveau. Je beenmerg functioneert niet meer goed om deze tekorten aan te vullen, deze is ‘knock-out’ door de cisplatine. Het was dan ook een uitdaging om mijn hemoglobine in 10 weken weer op niveau te krijgen. Voor een ultramarathon in de bergen kon ik immers wel wat extra rode bloedlichaampjes gebruiken in de ijle lucht. Je kunt na de therapie weliswaar voldoende grondstoffen middels voeding en ijzersupplementen aanleveren, maar als de beenmergfabriek stilligt, dan is het afwachten. Na de UTMR toonde mijn hemoglobineniveau 90% van het niveau vóór de therapie. Dat bleek voldoende om de UTMR uit te lopen, maar geeft tevens aan dat dit ‘onderdeel’ iets meer tijd nodig had om helemaal te herstellen. Het belangrijkste is dat ik voor nu 100 procent genezen lijk, zonder veel nevenschade. Daar was het mij uiteindelijk om te doen.
Ik heb mijn fysiologisch herstel vanuit vier invalshoeken aangevlogen:
- Cardiovasculair en spierkracht (incl. rode/witte bloedlichaampjes als herstel-indicatoren)
- Zenuwstelsel & hersens (incl. oorsuizen en neuropathie als herstel-indicatoren)
- Organen (met focus op nieren, lever, pancreas en beenmerg)
- Darmflora/microbioom (kwaliteit/type van ontlasting als herstel-indicator)
Op het eerste punt ben ik snel en goed hersteld. De rest betreft een veel langzamer herstelproces, en is niet stuurbaar zoals spierkracht en conditie. Wel beïnvloedbaar trouwens. Ik merk nu ook dat je libido een opdoffer krijgt door de chemo. Dat had ik in eerste instantie helemaal niet in de gaten, het had mijn aandacht niet. Inmiddels bemerk ik wel een verschil en ook daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het is zoals al gezegd nog te vroeg om te stellen dat ik volledig ben hersteld, maar het meeste werkte na enkele weken weer goed genoeg voor een normaal leven. Dat zou de burger, of de chemo-patiënt in dit geval, moed moeten geven.”
In de volgende columns gaat David verder in op de verschillende invalshoeken die een rol hebben gespeeld bij zijn herstel van chemotherapie: mentaal/zingeving, voeding, inspanning en ontspanning. Heb je vragen, stel ze via info@zaadbalkanker.nl.