Het ervaringsverhaal van Tim Vanhee

“Mijn gezondheid is me nu veel meer waard”

“Dan kom je ’s avonds laat in het donker thuis. Met het nieuws dat je zaadbalkanker hebt. Niemand om het mee te delen. Dat is confronterend, kan ik u zeggen.” De Belgische Tim Vanhee is 36 jaar en single. Begin 2018 kreeg hij de diagnose. Toch heeft het hem naast een moeilijke tijd ook iets positiefs opgeleverd. Dit is zijn verhaal.

“Mijn ene bal was groter dan de ander. Dat had ik weleens gevoeld, maar ik vond er niet meteen iets van. Ik had er geen last van, was überhaupt nooit ziek. Maar toen ik op 29 december 2017 in de spiegel keek zag ik het enorme verschil. Die visualisatie was voor mij een alarmbel. Ik heb de volgende dag direct de huisarts gebeld.”

“Zaadbalkanker zet je leven op pauze”

Paniek
De huisarts verwees me door naar de medische beeldvorming, waar ik onmiddellijk terecht kon. “Dan ben ik er maar vanaf, dacht ik nog. De radiologe heeft me in zekere zin gerustgesteld, moet ik zeggen. De teelbal was gewoon groter, zei ze. Twee dagen later kreeg ik telefoon van de huisarts dat ik onmiddellijk op consultatie kon bij de uroloog en kreeg ik vrijwel onmiddellijk het slechte nieuws: zaadbalkanker en mijn teelbal moest eraf.” Tim kon niet geloven dat het over hem ging. “De informatie ging volledig langs me heen en ik raakte wel in paniek. Na de operatie was ik iets rustiger, maar ik bleek ook uitzaaiingen te hebben.

Twee weken later had ik een PET scan die de uitzaaiing bevestigde. Het kon behandeld worden met radiotherapie. 18 sessies. Het zet je leven op pauze.”

Taboe

“Het ergste was alleen thuiskomen”, bekent Tim. “Je komt thuis in een leeg huis, niemand die naar je verhaal luistert. Men zegt ook wel: met kanker leer je je vrienden kennen. En dat bleek waar. Ook in mijn omgeving vond ik weinig begrip en veel mensen gingen het onderwerp uit de weg, vooral mannen. Blijkbaar kleeft aan zaadbalkanker een taboe. Mijn moeder kreeg in die tijd namelijk ook kanker en daar werd volop over gesproken. Aan haar werd wél gevraagd hoe het gaat. Dat heb ik nooit echt begrepen.”

“Ik leef nu gezonder dan ooit”

Nooit helemaal safe
Inmiddels is de kanker zo goed als weg. Je moet weten waar je moet kijken volgens de oncoloog, maar de kans dat het terugkomt is kleiner dan 2%. “Daar geloof in houden, vind ik lastig. Ik voel me goed, maar het blijft je toch bezighouden. Ik ben steeds weer opgelucht als mijn bloedwaarden goed zijn. Want dat ik dit heb overleefd, betekent natuurlijk niet dat ik geen andere vorm van kanker zou kunnen krijgen. Helemaal safe ben je nooit, hé?”

Gezonder leven

Toch heeft de kanker hem ook iets gebracht. “En niet alleen dat ik rapper moe ben”, lacht Tim. “Dat merk ik zeker. Maar sinds de kanker ben ik 35 kilo afgevallen. Dat komt niet door de behandeling overigens. Ik ben gestopt met roken, drink niet meer en waar ik voorheen vooral passief naar sport keek, train ik nu actief. Mijn gezondheid is me veel meer waard nu, dat is echt een voordeel. Want als je het woord ‘kanker’ hoort, is het eerste waar je aan denkt: de dood. En ik leef nu gezonder dan ooit.”

““Via Belgische websites vond ik enkel informatie van ziekenhuizen over zaadbalkanker”

Hulplijn
Tim is blij dat hij de website van de stichting heeft gevonden. “Via Belgische websites vond ik enkel informatie van ziekenhuizen over zaadbalkanker. Na de behandeling ben ik verder gaan speuren en vond ik de stichting. Het boek heb ik met veel waardering gelezen. Mensen die zo open zijn, dat is fijn!

Wat ik wel miste is de ervaringen van andere singles. Veel mensen komen thuis en delen hun verhaal met een partner. Als je die zoals ik niet hebt, is het toch anders. Nu weet ik dat er een hulplijn is die je kunt bellen, of dat je naar een seksuoloog kunt gaan. Dat zijn stappen waar ik nooit aan had gedacht. Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen kan stimuleren ook over hun ziekte te praten. Want in mijn geval heeft dat echt geholpen.”