Bas Korteweg kampt nog steeds met vermoeidheid

“Ik kies mijn uitstapjes heel selectief”

Misschien ken je het verhaal van Bas Korteweg al. In juni 2017 stond hij ook in het magazine. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Gelukkig is Bas positief ingesteld. Die eigenschap én zijn geloof houden hem op de been. Maar hoewel hij genezen is, ondervindt hij nog dagelijks de gevolgen van kanker. Vermoeidheid is er daar een van. “Ik denk ook niet dat het nog weg gaat, dus leer je ermee om te gaan.”

Als je zoals Bas op je 43e achter een rollator loopt denk je: dat had ik niet voor mezelf bedacht. Maar elk stapje vooruitgang gaf hem weer nieuwe kracht om door te gaan. Hij pakte zelfs zijn werk weer op. “In het begin had mijn baas begrip voor de situatie. Maar de vermoeidheid bleef. Halverwege de dag kak ik in en daarom heb ik me vaak moeten afmelden. Ik denk dat het een reden is voor mijn recente ontslag. Mijn werkgever droeg financiële problemen aan, maar ik denk niet dat dat de échte reden is.”

“Vermoeidheid speelt mij
zeker parten in het vinden
van een baan”

6.000 stappen

En dus is Bas druk aan het solliciteren, want bij de pakken neer zitten, past niet bij hem. “Ik ben wel eerlijk over mijn gezondheid. Eerlijkheid duurt het langst. Maar het maakt het vinden van een baan natuurlijk wel lastig. Maar het is belangrijk voor me om aan het werk te blijven. Behalve financiële redenen, houdt het je ook in een ritme. Ik probeer te blijven bewegen, maar op mijn werk zette ik rond de 6.000 stappen op een dag. Thuis kom ik daar echt niet aan. Ik ga wel lopend naar mijn ouders. Dat is ongeveer 20 minuten. Toch pak ik op de terugweg vaak de bus, omdat lopen er dan niet in zit.”


Pech

Uitstapjes maken doet Bas nog wel, maar hij moet keuzes maken. “Ik ben gek van muziek en speel zelf orgel. Een fijne tijdsbesteding. Ook luister ik graag naar muziek en probeer ik heel af en toe een concert te bezoeken. Dat moet ik de volgende dag wel bekopen. Dan lig ik de hele dag op de bank. Natuurlijk verschilt het wel per uitstapje hoe moe ik ervan ben. Ik realiseer me wel dat mijn vermoeidheid ook te maken heeft met de pech die ik tijdens de ziekteperiode heb gehad. Hopelijk ervaren andere zaadbalkankerpatiënten die bijvoorbeeld ‘alleen’ chemo of een operatie achter de rug hebben, minder klachten.”

“Even weg uit je omgeving,
geeft energie"

Kleine moeite
Volgens Bas zijn er naast bewegen nog andere manieren om met de vermoeidheid om te gaan. “Even weg uit je omgeving, een praatje maken met iemand, helpt ook. Op straat vragen mensen soms wel hoe het met me gaat, maar ze hebben haast en wachten het antwoord vaak niet eens af. Het is meer uit beleefdheid. Het zou mij erg opbeuren als die mensen ook eens de tijd namen om te luisteren. Daarom bezoek ik regelmatig familie samen om koffie te drinken. Dat geeft energie."