Van de stichting

Beste lezer,


Gezond eten en veel bewegen is goed voor je. Dat weten we allemaal. Maar als je kanker hebt, of hebt gehad, is het extra belangrijk om je lichaam fit te houden. Voeding heeft veel invloed op hoe je je voelt en hoe je herstelt. Soms grijpen we (daarnaast) naar alternatieve methoden om ons beter te voelen. Specifieke kruiden bijvoorbeeld voor meer rust in je hoofd. Maar wist jij dat kruiden ook voor een negatieve wisselwerking met medicijnen kunnen zorgen? Opgelet dus!


Wat ik als voorzitter van de stichting ook vaak hoor is dat veel ex-kankerpatiënten bewuster in het leven staan. Daar hoort bijvoorbeeld het maken van andere keuzes bij. Neem Harald. Nu hij van zaadbalkanker is genezen, trekt hij vaker zijn eigen plan. "Dat is opeens belangrijker dan sociaal wenselijk gedrag vertonen", zegt hij eerlijk. En is vaker 'nee' zeggen geen vaardigheid die we op zijn tijd allemaal kunnen gebruiken? Zeker als je nog regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controle en bloedprikken, is het prettig tijd over te houden voor dingen waar je energie van krijgt.


Die verbeterde kwaliteit van leven is waar adviesraadlid Leendert Looijenga zich graag hard voor maakt. Als onderzoeker heeft hij de medische wereld onlangs weer een beetje wijzer gemaakt op weg naar de juiste behandeling voor verschillende kankervormen. Zo kan het zomaar zijn dat in de toekomst een bal niet per se verwijderd hoeft te worden. Want zeg nu zelf: hoewel je ze voor je gezondheid best wilt opofferen, blijf je toch het liefst een vent mét ballen?


Ik hoop dat jullie weer iets opsteken van de artikelen in dit oktobernummer. En laat het vooral weten als je informatie mist of tips wilt delen.


Met vriendelijke groet,

Robin Duteweerd, Voorzitter Stichting Zaadbalkanker