Voeding en kanker

Voeding heeft invloed. Zo kun je door gezond eten kanker soms voorkomen. Maar ook als je kanker hebt of hebt gehad is de juiste voeding erg belangrijk. Het internet staat vol met informatie over voeding en kanker. Een kleine greep:

Voedingenkankerinfo.nl

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (www.wkof.nl) besteed regelmatig aandacht aan voeding en kanker. Het WKOF heeft zelfs een website rond dit onderwerp gelanceerd: voedingenkankerinfo.nl. Je vindt er onder meer informatie over voeding tijdens een chemokuur en wat je wel en niet moet eten na een behandeling. Ook staan er recepten voor mensen die smaakveranderingen ervaren door kanker en/of de behandeling.

Smaken verschillen

Veel kankerpatiënten ervaren een smaakverandering. Dat kan door de behandeling komen, maar de ziekte zelf kan ook de boosdoener zijn. De drempels voor zoet, zout, zuur en bitter zijn mogelijk hoger of lager dan in gezonde toestand. Hierdoor proef je eten anders, of smaakt iets niet meer zoals voorheen. Een tip bij smaakverandering kan zijn om (veel) water te drinken bij een maaltijd. Daarmee verminder je in sommige gevallen klachten als een droge mond of vieze smaak.


Wil je meer lezen over verandering van smaak bij kanker?

Brochure ‘Voeding bij kanker’

Ook het KWF biedt veel informatie over voeding aan kankerpatiënten. Bijvoorbeeld deze brochure.

Kruiden en kanker

Wat kun je wel en niet gebruiken?

Kruidenmiddelen gebruik je voor een positief effect op je gestel. Maar wist je dat het gebruik van kruidenmiddelen het effect van medicijnen ook negatief kan beïnvloeden? Sommige kruidenmiddelen zorgen er namelijk voor dat een medicijn juist slechter wordt opgenomen door het lichaam. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn.

Overleg altijd met een arts/apotheker voordat je tijdens medicijngebruik ook kruidenmiddelen wilt nemen.