Van de stichting

Beste lezer,

Het bespreekbaar maken van zaadbalkanker is een van de doelstellingen van onze stichting. Telkens weer blijkt dat van mannen die ‘er snel bij zijn’ beter genezen. Dan helpt het als je regelmatig voelt aan je ballen of alles nog in orde is.


Dat vertelt ook Martijn, die op zaterdag de halve marathon liep en op dinsdag onder het mes ging. Ook bij hem liep alles goed af. Maar de impact is niet minder groot. Sindsdien raadt hij vrienden en collega’s aan hun ballen regelmatig te checken.


Niet iedereen komt zonder complicaties uit de operatie. Zeker op langere termijn kunnen er klachten ontstaan. Speciaal voor mensen tussen de 18 en 35 zijn er al enkele jaren AYA (Adolescents & Young Adults)-poliklinieken. Sinds september kunnen ‘survivors’ van zaadbalkanker ook terecht bij de poli aan het RadboudUMC. AYA-arts Joyce Wilbers legt uit wat ze doet.


Natuurlijk kun je niet alleen ervaringsverhalen lezen, soms is luisteren ook wel prettig. In de podcast ‘De Bespreekkamer’ wordt gesproken over de invloed van kanker op seksualiteit en intimiteit bij jonge mensen. In dit magazine vind je een link naar het verhaal van Marvin die twee jaar geleden zaadbalkanker kreeg.


Ik wens iedereen veel leesplezier met dit septembernummer. De volgende editie verschijnt in oktober.


Met vriendelijke groet,

Robin Duteweerd, Voorzitter Stichting Zaadbalkanker