Het ervaringsverhaal van:

Jeffrey Zijlstra

“Dat ik fit was, heeft me geholpen weer snel op de been te komen”

Via een google-alert stuitten we op het verhaal van Jeffrey. In Tubantia vertelde de 21-jarige voetballer van Bon Boys over de vier zware chemo’s. De stichting Zaadbalkanker kende hij nog niet. Maar open als hij is over de ziekte die vorig jaar bij hem werd geconstateerd, was Jeffrey bereid wat aanvullende vragen te beantwoorden.

Op een woensdag in augustus werd Jeffrey wakker en deed zijn bal pijn tijdens het bukken en bewegen. Zodra hij in beweging kwam met joggen en springen ging het mis. “Ik besloot naar de huisarts te gaan. Die week heb ik nog gewoon getraind met de jongens, maar toen ik alsnog werd doorverwezen naar het ziekenhuis wist ik dat het foute boel was. Ik hoor het de dokter nog zeggen: ‘Je hebt zaadbalkanker’. Dat kwam wel binnen. Ik hoorde dat ik binnen 48 uur geopereerd zou worden. Op de dag van de operatie heb ik bij de fertiliteitskliniek zaad in laten vriezen voor later, voor eventuele kinderen.

Ik vroeg mezelf af: waarom ben ik nou diegene die dit overkomt? Zoveel beweging iedere week en dan dit te horen krijgen. Het was echt even slikken. Ik praatte mezelf meteen moed in en zei dat het goed zou komen.” Pure pech Die positieve instelling hield Jeffrey altijd vast. Hij praat ook over zaadbalkanker, dat vind hij vooral voor zichzelf prettig. Maar hij merkt dat zijn omgeving ook nieuwsgierig is. “Op de dag van de uitslag ging ik zelfs nog naar de club. Ik moest training geven aan de jeugd. Ik haalde de jongens bij elkaar in de kleedkamer en vertelde ze het nieuws. Het was muisstil, de boodschap kwam hard aan. Ze kenden allemaal wel iemand met kanker, maar nu ging het om hun eigen trainer van nota bene 20 jaar. Ook binnen het eerste elftal vonden spelers het lastig. Logisch, het is moeilijk voor te stellen. Toch was het zo. Het was pure pech. Het overkwam me. Het overkomt in Nederland op jaarbasis 250 jongvolwassenen.” Overgeven en haaruitval Daarna volgde de operatie en raakte Jeffrey een bal kwijt. Op een CT-scan was een vlekje op de longen en lymfeklieren zichtbaar: uitzaaiingen. Hij kon kiezen uit een BEP-kuur van drie chemo’s of vier keer een EP-kuur. Bij de BEP-kuur heb je kans dat je uithoudingsvermogen aangetast wordt. Dus koos de sportman voor de EP-Kuur. “Het waren weken die je niet mee wilt maken. Ik besloot het allemaal te accepteren, wat moest ik anders? De chemo hield in dat ik van maandag tot zaterdagochtend in het ziekenhuis moest blijven. Dat waren heftige dagen. Vooral bij de derde en vierde kuur zat ik er doorheen. Overgeven, weinig eetlust en haaruitval.” Onder de douche Jeffrey kreeg van zijn behandelaars voldoende informatie over wat zaadbalkanker inhoudt. “Toen ze zeiden dat de chemo goed was aangeslagen, was ik héél blij. Bij Bon Boys had ik de eerste seizoenshelft gemist. De jongens verloren veel, maar bij de overwinningen was ik graag geweest. Maar goed, ik speelde mijn eigen wedstrijd en dat werd de belangrijkste overwinning van het seizoen. Inmiddels heb ik weer minuten gemaakt. Ik heb me wel afgevraagd hoe de jongens zouden reageren onder de douche, maar dat werd gelukkig niet ongemakkelijk.” Blijf bewegen “Fysiek gaat het weer de goede kant op, maar ik merk wel dat ik er een paar maanden uit ben geweest.” Nu hij dit heeft meegemaakt, staat hij wel iets anders in het leven. “Ik wil me meer inzetten voor acties, zoals de Samenloop voor Hoop. Daarnaast hebben we met de sportschool waar ik werk onlangs een spinningmarathon voor het KWF georganiseerd. We hebben ruim 5.000 euro opgehaald. En ik word zo nu en dan gevraagd mijn verhaal te vertellen en dat doe ik graag. Zelf ben ik er mentaal sterk uitgekomen. Ik ben altijd blijven herhalen dat het goed zou komen, dag in dag uit. Uiteindelijk heeft dát me erdoorheen gesleept. En het feit dat ik zo fit was. Dus ik wil iedereen ook adviseren om altijd te blijven bewegen, want je weet nooit wat er op je pad komt.”

"Zelf ben ik er mentaal sterk uitgekomen. Ik ben altijd blijven herhalen dat het goed zou komen, dag in dag uit."