Iemand in je omgeving krijgt zaadbalkanker: wat nu?

“Als 16-jarige vond ik het lastig inschatten wat mijn broer nodig had”

Natuurlijk is de diagnose zaadbalkanker een klap. Maar niet alleen voor de persoon in kwestie. Ook voor de omgeving is deze boodschap vaak moeilijk te bevatten. We spraken erover met Emma. Haar broer kreeg 8 jaar geleden op 20-jarige leeftijd zaadbalkanker. Ongeloof overheerste bij haar en de rest van het gezin. “Mijn broer was al een paar keer naar de dokter geweest, maar daarover had hij mij nog niet geïnformeerd. Ik denk dat hij ons wilde sparen”, begint Emma. “Pas toen de dokters het eens waren dat hij teelbalkanker had, zijn wij op de hoogte gebracht. Ik had weleens van teelbalkanker gehoord, maar dan sta je er niet bij stil dat het je broer kan overkomen. Ontkenning, daar begon het mee. Is het wel goed getest, dat kan toch niet, hij is nog zo jong! Maar al snel ging dat over in zorgen én helpen hem positief te ondersteunen.” Samen series kijken Natuurlijk kregen Emma en haar broer te horen dat het slagingspercentage bij deze vorm van kanker hoog is. “Maar toen bleek dat hij veel uitzaaiingen had in de buik en in zijn longen, was dat nog lastig te geloven.” Een zeer intensieve en ingrijpende periode volgde. Emma bezocht haar broer regelmatig. Ze nam de playstation mee naar het ziekenhuis en keek veel series met hem om een beetje af te leiden van de situatie. “Nu ik erop terugkijk, denk ik wel dat ik hem meer aandacht had kunnen geven. Ik heb veel op mijn GSM gezeten terwijl ik bij hem was. Maar als 16-jarige is het best lastig om de juiste houding aan te nemen.” Mopjes en humor De broer van Emma heeft nooit met zoveel woorden gezegd wat hij nodig had. Maar het gezin kende hem goed genoeg om te weten dat je het best zo normaal mogelijk kon doen. Emma: “Ik zag dat veel bezoek best heel droevig gestemd was. Dat vond mijn broer niet prettig. Hij zei het trouwens wel als hij geen zin had in bezoek. Wij maakten wel mopjes met hem om de moed erin te houden. Ik weet niet of iedereen dat prettig zou vinden. Ik denk wel dat het belangrijk is om een beetje humor erin te gooien op zijn tijd. Mijn broer had dat nodig.” Kennis en informatie Nog altijd gaat haar broer regelmatig voor controles naar het ziekenhuis. “Er zijn nog altijd niet-actieve buiktumoren aanwezig”, vertelt Emma. “En op die momenten komt zijn ziekte ook zeker ter sprake. Maar nu worden er ook mopjes over gemaakt bij ons thuis. Ik denk dat het wel heel belangrijk is om er met je naasten over te praten. Dat zal niet voor iedereen makkelijk zijn, niet iedereen durft dat. Mijn advies is: zorg dat je veel leest over de ziekte. Zodat je weet waar je het over hebt. Mijn moeder wilde graag meer weten en ik ben voor haar op zoek gegaan naar informatie. In België is vrij weinig specifieke informatie over zaadbalkanker te vinden, dus kwamen we bij de stichting terecht. Daar zijn we nog altijd heel blij mee.”

Zo steun je iemand die ziek is: 9 tips

1

Blijf in contact, ook als je overweldigd bent door de situatie.

2

Neem degene die ziek is niet in bescherming tegen jouw emoties. Laat hem of haar zien wat het jou doet.

3

Blijf samen leuke dingen doen, even een moment van afleiding.

4

Vraag wat de ander nodig heeft.

5

Stuur iemand die wat verder van je af staat, een kaartje, appje of video-boodschap om te laten weten dat je aan diegene denkt.

6

Je hoeft niet altijd te praten, soms is er gewoon zijn voldoende. Stel bijvoorbeeld voor om samen een filmpje te kijken, of even een stuk te lopen.

7

Steun iemand door praktische dingen voor hem of haar te doen. Maak eten, help iemand met klussen, of vang de kinderen op.

8

Praat erover als je denkt dat het niet goed met iemand gaat. Adviseer bijvoorbeeld om er met een professional over te praten als je merkt dat hij er niet over wil praten.

9

Vergeet niet dat je zelf ook steun kunt gebruiken. Zelf overeind blijven is even belangrijk als zorgen voor diegene die ziek is.

Als je partner zaadbalkanker krijgt… lees de interviews van partners:

Floor vertelde haar verhaal in Libelle

Gerda’s man werd depressief

Karin vond de eerste tijd best eenzaam