Korte berichten

Schone lei-beleid gunstig voor ex-zaadbalkankerpatiënten

Op 1 januari 2021 gaat het schone lei-beleid in. Een bijzondere en belangrijke mijlpaal, waar veel (lobby)werk aan vooraf is gegaan. Voor ex-zaadbalkankerpatiënten heeft dit nieuwe beleid veel impact bij het afsluiten van verzekeringen.

Om in aanmerking te komen voor het schone lei-beleid geldt een kankervrije termijn van 10 jaar. Voor mensen die jonger dan 21 jaar waren toen de diagnose kanker werd gesteld, wordt dit 5 jaar.

Online seminar Erasmus UMC

Op donderdag 28 januari van 13:00-14:00 organiseert de expert groep Urogenitale Tumoren van het Erasmus Medisch Centrum Kanker Instituut een digitale bijeenkomst over kanker van de nieren, blaas, prostaat en teelballen. Vier clinici geven een korte uiteenzetting van hun specialisme, waarna ze vragen beantwoorden. Adviesraadlid Martine Folsche levert een bijdrage over vruchtbaarheid en kinderwens na zaadbalkanker.

Online AYA-bijeenkomsten voor ouders

Online AYA-bijeenkomsten voor ouders Op 9 december en 6 januari organiseert het AYA-zorgnetwerk een online thema-avond voor ouders van AYA’s. Maximaal 6 ouders per avond komen online bijeen.

Campagne “Kanker wacht niet tot Corona voorbij is”

Misschien heb je er al iets van voorbij zien komen. Een landelijke bewustwordingscampagne die mensen erop wijst bij klachten die te maken (kunnen) hebben met kanker contact op te nemen met de huisarts. Nog altijd worden er namelijk minder kankerdiagnoses gesteld, omdat mensen afzien van een bezoek aan de huisarts in verband met Corona. Zeker bij een kankervorm als zaadbalkanker kun je er niet vroeg genoeg bij zijn.

Gesprekshulp app

Gesprekshulp bij kanker is een gratis app voor mensen met kanker en hun naasten. Met de app kun je gesprekken met je arts en andere zorgverleners voorbereiden, opnemen en terugluisteren.

In ons magazine van vorige maand vertelde Patrick Rietveld dat hij in november zijn snor liet staan om aandacht te vragen voor ons als zaadbalkankerpatiënten. Dit is het resultaat:

Patrick appte ons: "Ik deed voor de zesde keer mee aan deze challenge. In mijn omgeving werd zeer positief gereageerd. Zelfs mijn buurman deed dit jaar mee. Ondanks dat hij zelf geen zaadbalkanker heeft gehad."