Wel of geen kunstbal?

Door zaadbalkanker raak je een of twee ballen kwijt. De chirurg kan de verwijderde zaadbal vervangen door een prothese. Dit kan ook in een latere operatie. De keuze om wel of niet te kiezen voor een implantaat is voor iedereen anders. We vroegen (ex-)zaadbalkankerpatiënten op Facebook naar hun ervaringen en kregen direct een aantal openhartige reacties. Met Ralph Stoové en Ferdinand Siebrand gingen we uitgebreider in op hun keuze.

Wel

Ferdinand Siebrand

Ferdinand krijgt binnenkort een zaadbalprothese. “Het is niet zo dat ik er nooit voor open stond, maar door andere prioriteiten is het niet eerder een issue geweest. Ik had er ook geen last van. Tot ik van de zomer tijdens het wandelen last kreeg van schuurplekken door het lege zakje. Ik ben naar de oncoloog geweest en heb de vraag voorgelegd. Hij vertelde dat hij zelf niet altijd over implantanten begint. Veel mensen krijgen namelijk meer last van het plaatsen van een prothese, dan van het niet hebben van een zaadbal. In mijn geval is het natuurlijk om een bijkomend probleem te verhelpen. Vervolgens heb ik met de uroloog gesproken. Ik heb niet allerlei voorbeelden gevoeld en bekeken, het gaat me puur om de opvulling. Waarschijnlijk word ik half februari geopereerd en heb ik er komende zomer profijt van als ik weer stukken ga wandelen. Ik verwacht dat de operatie twee weken hersteltijd kost en ik zie er niet tegenop. Ten opzichte van wat ik al heb meegemaakt is dit peanuts. ”


Advies van Ferdinand: Krijg je ergens last van, laat je dan goed informeren. Er zijn altijd mogelijkheden.

Arend Schonewille Broekhuis koos ook bewust voor een prothese, liet hij op Facebook weten: “Ik heb na mijn BEP-kuur voor een prothese gekozen, alleen al om mijn zelfbeeld op te krikken.” Zo is er voor iedereen een andere reden om het wel of juist niet te doen.

Niet

Ralph Stoové

“Ik heb heel bewust gekozen geen protheses te laten plaatsen. Dat heeft eigenlijk twee redenen. Ik ben mijn eerste zaadbal verloren vanwege een zenuwbeschadiging en bovendien vond er tijdens die operatie een medische misser plaats. Sindsdien ben wat terughoudend als het om operaties gaat. Toen ik eenmaal geen pijnklachten meer had, wilde ik geen nieuwe prikkelingen. En de tweede reden is dat ik veel support heb van mijn vrouw. Ze kijkt niet op een andere manier naar me, dus dan zie ik ook geen reden om het te doen. Ik heb me destijds trouwens wel goed laten informeren. Ik heb een prettige arts die me ook protheses heeft laten voelen.
Toen ik ook mijn tweede bal kwijtraakte, heb ik het wel meer overwogen. Ik heb er een paar maanden over nagedacht. Maar ik houd niet van nep, dus besloot het niet te doen. Bovendien is er met een prothese natuurlijk altijd infectiegevaar. Ik heb onlangs een aandoening gekregen aan mijn auto-immuunsysteem. Dus ik ben des te blijer dat ik het nooit heb gedaan.”

Tip van Ralph: zorg dat je goed wordt voorgelicht en dat je mag zien en voelen. Silicone is een lichaamsvreemd materiaal. Niet iedereen reageert daar even goed op.


Rick van Groningen heeft in een eerder magazine uitgelegd dat hij bewust niet voor een zaadbalprothese heeft gekozen vanwege een ervaring van zijn broer.

Feiten over kunstballen

  • Zaadbalprotheses worden sinds 1941 gebruikt
  • Vanaf 1973 zijn er silicone implantaten
  • Een prothese is gemaakt van silicone gevuld met gel
  • Voor zover bekend is silicone niet gevaarlijk. Gaat een kunstbal lekken, dan ontstaat een ontsteking in de balzak. De gel wordt dus niet in het lichaam verspreid.
  • Kunstballen zjn er in verschillende maten (tussen de 2,6 en 4,2 cm)


LET OP: VRAAG ALTIJD NA OF EEN PROTHESE VERGOED WORDT!
Verzekeraars vergoeden in de meeste gevallen de prothese als deze direct tijdens de operatie geplaatst wordt. Dit geldt niet altijd als je de prothese later laat plaatsen. Controleer dit goed bij je zorgverzekering.


In het boekje Zaadbalkanker Feiten en ervaringen lees je op pagina 69 meer informatie over kunstballen.