Anneke de Leeuw is coach bij kanker


“Vaak staan mensen
in het begin
in de ‘overleefstand’”

"Een coach of psycholoog? Dat is een persoonlijke afweging."

Last van afnemende concentratie of vermoeidheid, moeite om met je omgeving te praten over kanker, of wellicht zelfs angst voor de dood. Het zijn zomaar wat redenen om met een coach bij kanker in gesprek te gaan. Een coach bij kanker is gespecialiseerd in vraagstukken waar (ex-) kankerpatiënten of naasten mee te maken kunnen krijgen.

Anneke werkt sinds 2017 als coach bij kanker bij Coach Connect. “Coach bij kanker word je niet zomaar, het is een proces van een aantal jaren geweest. Als vrijwilligster bij een inloophuis werd ik geraakt door kanker. Het zaadje werd geplant. Ik werkte op dat moment al 10 jaar als trainer en coach en voor mij was het een logische stap om me ook professioneel in te gaan zetten voor deze mensen.”


Overleefstand
“In de praktijk zien ik veel verschillende vraagstukken voorbijkomen. ‘Hoe houd ik grip op alles, ik word niet meer beter... en nu? Maar ook, hoe ga ik om met intimiteit en seksualiteit, hoe kan ik terugkeren naar mijn werk of ‘loods mij door de chemo heen’, zijn realistisch verzoeken. Door na de diagnose al met een coach contact te hebben, sta je soms ook in de verdere fases steviger in je schoenen. Maar niet iedereen heeft al direct behoefte aan een coach”, bekent Anneke. “Vaak staan mensen in het begin vooral in de overleefstand en komen de emoties pas later, als er ruimte voor is.”


Laagdrempelig en professioneel
Waarom zou iemand naar een coach bij kanker gaan in plaats van een psycholoog? Dat is volgens Anneke een persoonlijke afweging. “Je moet kijken wat bij jou en je hulpvraag past. Als coach bij kanker geven wij pragmatische begeleiding, zodat je handvatten krijgt om regie op leven te ervaren. Mocht er tijdens de intake uitkomen dat er toch meer therapeutische ondersteuning nodig is, verwijzen wij alsnog door naar een psycholoog.

Bij Coach Connect snappen we heel goed dat als je de stap neemt om hulp in te schakelen, je snel geholpen wilt worden. Daarom vinden wij het belangrijk dat er geen wachttijd is. Na telefonische aanmelding, is er binnen een week een gratis kennismaking met een coach. Coaching bij kanker is maatwerk, dus er wordt gekeken welke coach aansluit bij de behoefde van de cliënt. De coaches beschikken over een hbo-coach-opleiding, aangevuld met het keurmerk ‘coach bij kanker’. We volgen jaarlijks het deskundigheidsbevorderingsprogramma.”


Vergeet de naasten niet

Hoe lang een coachingstraject duurt, is op voorhand niet te voorspellen, weet Anneke. “Waar de één klaar is met drie gesprekken, heeft de ander na zes gesprekken nog behoefte aan loopbaancoaching. We hebben een team met diverse specialisaties, bijvoorbeeld in het begeleiden van kinderen. We krijgen terug dat we kwaliteit leveren, laagdrempelig zijn en voor iedereen toegankelijk, een mooi compliment.”

Als er iets is wat Anneke door haar werk voor Coach Connect bij kanker heeft geleerd, dan is het dat ze nog meer mag genieten van het leven. “En dat je mensen wat vaker mag vragen hoe het écht gaat. Vergeet daarbij ook de partner niet! Zij maken immers alles van dichtbij mee. Ze cijferen zichzelf makkelijk weg, maar gaan net zo goed door een moeilijke fase.”


Joris had zaadbalkanker en legt uit wat coaching hem heeft gebracht

Over Coach Connect bij Kanker
De coaches van Coach Connect geven je handvatten om weer grip op je leven te krijgen. Wanneer je ziek bent geweest, dit nog bent of zelfs als je niet meer beter wordt. Coach Connect is een landelijke organisatie van ervaren coaches, gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met kanker en hun naasten. Kijk voor meer informatie en ervaringen op de website

Keurmerk Coach bij Kanker


Stichting Keurmerk Coach bij Kanker (KCBK) is het keurmerk voor professionele coaches bij kanker in Nederland. KCBK werkt continu en actief aan de professionalisering van het specialisme coaching bij kanker. KCBK certificeert en faciliteert aangesloten coaches, zodat zij het gewaardeerde KCBK-keurmerk mogen voeren.


Stichting OOK


Stichting OOK is een onafhankelijke organisatie die zorgverleners, specialisten, oncologische patiënten en naasten met elkaar verbindt op het gebied van niet-medische zorg en ondersteuning. OOk stimuleert het tot stand komen van een optimaal netwerk rondom ieder mens met kanker en hun naasten.

Lezen over coaching bij kanker


Inge Hidding heeft ruim dertig jaar ervaring met coaching, opleiding en training en heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die kanker hebben (gehad). Haar aandachtsgebied is de opleiding en training van coaches rondom kanker.