Zaadbalkanker &
een eige
n bedrijf

“5 tot 6 weken heb ik echt niets gedaan”

Voor Joost Petersen is het glas meestal halfvol. Meestal. Want toen hij de diagnose zaadbalkanker kreeg in eind juli 2019, kon hij daar niet meteen goed mee omgaan. Hij vertelt hoe het hem toch is gelukt weer met vertrouwen de toekomst te bekijken. En hoe hij zijn bedrijf draaiende wist te houden in een hectische periode.

“Ik mag van geluk spreken dat ik er zo snel bij ben geweest en dat er geen uitzaaiingen gevonden zijn. Maar toch kom je in een waas terecht na zo’n bericht. Als je later bedenkt welke beslissingen je in een split second moet nemen, dan is dat heel onwerkelijk.” De financieel adviseur in Joost kwam naar boven. “Ik stortte me op overlevingspercentages en andere data. Alles wilde ik weten. Daar ben ik trouwens snel mee gestopt, want het maakt je helemaal gek en moe.”

"Als zelfstandige zeg je misschien net iets makkelijker: vandaag werk ik even niet"

Onvruchtbaar

44 jaar is vrij oud voor het krijgen van zaadbalkanker, weet Joost. “Ik heb me laten vertellen dat het feit dat ik onvruchtbaar ben een rol speelt bij het ontwikkelen van deze kankervorm. Normaal gesproken krijgen 9 op de 100.000 mannen zaadbalkanker, terwijl 1 op de 100 mannen met vruchtbaarheidsproblemen deze ziekte krijgen. Ik vermoed dat dit nog niet bekend was toen ik 20 jaar geleden erachter kwam dat ik onvruchtbaar ben. Ik hoop dat dit verhoogde risico nu wel goed met mannen met vruchtbaarheidsproblemen wordt besproken. Gelukkig hebben mijn vrouw Monica en ik twee prachtige kinderen uit China geadopteerd en een echt issue is mijn onvruchtbaarheid dan ook nooit echt geweest.”


De draad oppakken

Joost heeft een eigen adviesbedrijf en zijn vrouw runt een kinderopvangorganisatie. “Als je van de een op de andere dag kanker blijkt te hebben, dan besef je dat het voordelen heeft om zelfstandig te zijn. Je kunt misschien makkelijker zeggen: vandaag werk ik even niet. Mits het niet te lang duurt natuurlijk. De zomerperiode is voor mijn bedrijf rustig, dus wat dat betreft was het goed te regelen. We zijn blij met de fijne mensen in onze bedrijven die de boel echt goed hebben overgenomen. Vijf tot zes weken heb ik echt niets gedaan. Daarna kon ik de draad weer oppakken. De klap was in mijn geval vooral mentaal. Ik kan me voorstellen dat het na een chemotraject veel langer duurt voor je weer aan het werk bent. Als het al lukt.”

Luisterend oor

“Ik zou iedereen aanraden mensen om zich heen te verzamelen die goed kunnen luisteren. Je zit namelijk niet te wachten op verhalen als ‘Ik ken ook iemand die het heeft’, je wilt eigenlijk vooral je verhaal kwijt. Het is fijn als iemand volledig aandacht heeft voor jou op zo’n moment. Een goede bekende van mij is oncoloog, dat is ook heel prettig. Toen ik net na de operatie op vakantie iets verdachts leek te voelen, heb ik hem verontrust opgebeld. Hij kon me geruststellen door te vertellen dat het littekenweefsel was door de operatie. Kon ik toch nog van de vakantie genieten.”


Geef je over

Ook met zijn vrouw kon Joost goed over kanker praten. “Voor de zekerheid zijn we samen nog een keer naar een psycholoog geweest, maar die achtte meer gesprekken eigenlijk niet nodig. Ze kon uit ons verhaal opmaken dat we het goed een plaats kunnen geven. En dat vonden we zelf eigenlijk ook. Vooral het slecht slapen en moe zijn heeft me een tijd parten gespeeld. Ik werd een beetje boos op mezelf, omdat het mijn functioneren beïnvloedde. Ik miste de vaardigheid met tegenslag om te gaan, zoals ik dat in het verleden wel kon. Mijn vrouw zei dan dat ik me er maar gewoon aan over moest geven. Dat het de volgende dag vast beter zou gaan. Vaak was dat ook zo. En hoewel kanker altijd een rol zal blijven spelen in ons leven, ben ik opgehouden met informatie verzamelen. Ik wil vooral weer van het leven genieten."

Tip van Joost

Ondernemer: breng je risico’s in beeld

Als ondernemer weet Joost dat er op het gebied van arbeidsongeschiktheid en nabestaandenpensioen niks geregeld is door de overheid. Het is de verantwoordelijkheid van een ondernemer zelf om hier passende voorzieningen voor af te sluiten. “Vanuit mijn vakgebied weet ik dat veel ondernemers deze risico’s niet of onvolledig hebben afgedekt. Zij vinden deze voorzieningen vaak te duur of denken dat de gevolgen wel te overzien zijn. Toen ik de diagnose kanker kreeg, kan ik mij nog goed herinneren dat ik erg blij was dat ik me over deze zaken gelukkig geen zorgen hoefde te maken. Ik had toen al genoeg aan mijn hoofd. Als mede-ondernemer wil ik dan ook andere ondernemers met klem aanraden om deze risico’s goed in beeld te brengen en af te dekken. Als je eenmaal een ernstige ziekte onder de leden hebt, is het te laat en onverzekerbaar!”