Korte berichten

Wat is een goed ziekenhuis voor oncologische tumoren?

Dat is een veel gestelde vraag van zaadbalkankerpatiënten. Een goede leidraad is het jaarlijkse SONCOS (Stichting Oncologische Samenwerking) normeringsrapport.

Hierin tref je de voorwaarden waaraan ziekenhuizen moeten voldoen bij de behandeling van (onder andere) uro-oncologische tumoren.

Nebido-gebruikers meest tevreden

Gemiddeld genomen zijn Nebido-gebruikers het meest tevreden over hun vorm van testosteronsuppletie: ruim 90% van de gebruikers geeft aan hierover enigszins of erg tevreden te zijn.

Dat blijkt uit een survey van de patiëntenorganisaties Transvisie, de Nederlandse Hypofyse Stichting, Stichting Zaadbalkanker en de Nederlandse Klinefelter Vereniging uit 2019. De onderzoekers wilden inzicht in de ervaringen van patiënten met verschillende vormen van testosteronsuppletie. 756 mensen hebben deelgenomen.

Het onderzoeksrapport is inmiddels gepubliceerd.

Podcast: taste of recovery

Zeven studenten van het Honours Programme van Wageningen Universiteit werkten twee jaar lang aan een project over smaak- en reukverandering bij chemotherapiepatiënten. Het symposium daarover dat ze voor ogen hadden kon helaas niet doorgaan door corona. Omdat ze hun resultaten toch wilden delen, hebben ze een vijfdelige podcastserie gemaakt. De gesprekken geven patiënten, mensen in de zorg en andere belanghebbenden meer inzicht in het probleem en de oplossingen om kankerpatiënten beter te kunnen helpen en lekkerder te laten eten. De podcasts zijn te beluisteren via Spotify en ITunes onder de naam Taste of Recovery.