“Eén keer heb ik het mezelf gegund uit te slapen”

Zorgen injecties voor dikker bloed?

Testosteron slikken, smeren of injecteren?

Wat vind jij?

André Peelen gebruikt Tostran: “Sinds begin februari gebruik ik testosteronzalf. Eerst smeerde ik 6 pompjes, maar dat bleek al snel te veel. Mijn testosteronwaarde werd te hoog. Dat voelde ik zelf ook aan. Nu smeer ik vier pompjes, altijd iets voor 8 uur in de ochtend. Daar krijg ik wel een energieboost van. En het went, dat smeren. Al snel is het onderdeel van je vaste ochtendritueel. Net zoiets als tandenpoetsen eigenlijk. Ik smeer het op mijn buik en wat over is op de binnenkant van mijn benen. Een keer was die plek op mijn buik geïrriteerd en heb ik even gewacht tot dat over was. En een keer heb ik het mezelf gegund uit te slapen door niet te smeren. Daar heb ik niks aan gemerkt die dag. Zelfs voor een warrig persoon als ik is dit product heel gebruiksvriendelijk. Ik heb trouwens geen ervaring met spuiten. De optie werd me in het ziekenhuis wel aangeboden, maar ik heb in mijn ziekteperiode al zoveel spuiten gehad, ik vond het wel even genoeg!”

Janneke reageert via onze Facebook-pagina: “Ik las het stukje over Nebido-injecties. Mijn man gebruikt Tostran gel. Hij moet dit dagelijks smeren. Hier is voor gekozen omdat injecties het gevaar zouden geven dat het bloed dikker zou kunnen worden en tot problemen zouden kunnen leiden. Hij smeert dit sinds januari en is hier tevreden over.”

Reactie Tycho Lock: "Bij elke man die testosteronsuppletie gebruikt hoort regelmatige begeleiding en bloedcontroles. Als de testosteronspiegel (chronisch) te hoog is, kan het hematocriet stijgen en een grotere kans op trombose en/of embolieën geven. Dit dient de controlerende arts te voorkomen. In een crisissituatie kan tijdelijk een antistolling gebruikt worden.”

“Het is fijn als je eenmaal de juiste dosering kent”

Ties Rotteveel gebruikt testosterongel: “Na mijn chemotraject was ik eigenlijk niet zo bezig met de vraag zalf of injectie. Ik kreeg Tostran voorgeschreven en vond dat prima. Echter op mijn bovenbenen werd het niet goed opgenomen. Bij de apotheek kreeg ik vervolgens een ander middel en dat zorgde ervoor dat mijn bloedwaardes bleven schommelen. Ik ben toen naar een endocrinoloog gegaan, omdat ik merkte dat de huisarts er weinig kennis van had. Ik voelde me gewoon niet goed. Ik was moe, had snel spierpijn, verloor zin in seks. Ik leek wel een bejaarde man. De endocrinoloog vertelde me dat je bij injecties naar een piek gaat, die vervolgens langzaam afzwakt. Bij zalf smeer je dagelijks een constante dosis. Toch kreeg ik het in eerste instantie ook met Androgel niet op peil. Totdat ik las dat je een ander middel op je schouders moet smeren. Dat heb ik uitgeprobeerd en bleek voor mij de truc. Bij de apotheek heb ik inmiddels een brief van mijn endocrinoloog liggen dat ik alleen deze zalf mag hebben, want ze schepen je soms zomaar af met een ander merk. Als het op peil is voel ik me goed. En ik merk het aan mijn lichaam als het niet op peil is. Dan smeer ik even een dag iets meer. En ook moet ik goed eten na het smeren. Sinds mijn bezoek aan de endocrinoloog weet ik ook meer over hoe testosteron werkt. Gek eigenlijk dat we daar maar weinig over leren, terwijl het zoveel invloed op je heeft.”

Gebruik je zelf testosteron of wil je je ervaring kwijt over het gebruik van injectief, zalf of pillen? Heb je vragen over de voor- en nadelen of de vergoedingen?

Praat mee op onze Facebook-pagina