Zelf een ziekenhuis kiezen:
hoe belangrijk is dat?

De helft van de kankerpatiënten staat niet stil bij de keuze voor een ziekenhuis. Dat nieuwsbericht plaatsten we in de vorige editie van ons magazine. We vroegen ons af of zaadbalkankerpatiënten dat wel doen, of dat het geen prioriteit heeft voor hen.

Joost Petersen op Facebook

Joost Petersen mengt zich op Facebook in deze discussie. “Ik heb dat wel degelijk besproken met mijn behandelend arts. Omdat een arts nooit alleen beslissingen maakt, maar dit met een commissie doet waar ook artsen van andere ziekenhuizen meedenken was het voor mij een reden om bij mijn streekziekenhuis te blijven.”

Reactie Tycho Lock: Ook al denkt een team in een perifeer ziekenhuis na over 'jouw' geval, er moet wel voldoende ervaring zijn!

Telefonische reactie Adri

Adri blikt terug op de jaren dat dit voor hem speelde. “In 1984 had je weinig keus. Ik had zelf ook weinig ervaring met ziekenhuizen, dus ging ik voor het ziekenhuis dichtbij huis. Op zich heb ik daar een goede ervaring mee, maar ze wisten er weinig vanaf. Over mogelijke onvruchtbaarheid werd niet gesproken en kunstballen kwamen ook niet aan de orde. De kennisuitwisseling was destijds minimaal. Tegenwoordig zoek je zelf actief op internet. Soms weet je meer dan een huisarts. Als ik nu zo’n diagnose zou krijgen, zou ik zeker uitzoeken in welk ziekenhuis ze veel weten over mijn ziekte.”

Contact de patiëntenvereniging

Adviesraadlid Tycho Lock benadrukt dat het altijd goed is om stil te staan bij welke uroloog en in welk ziekenhuis je het beste terecht kunt met jouw diagnose. “Het ziekenhuis om de hoek heeft wellicht niet de juiste expertise in huis, gewoonweg omdat de uroloog niet voldoende zaadbalkankerpatiënten ziet om de juiste ervaring op te kunnen doen. Je kunt in zo’n geval altijd contact opnemen met de patiëntenvereniging. Wij kunnen met de landkaart op ons netvlies goed adviseren bij welk expertisecentrum, of welke uroloog met het juiste netwerk, je op je plaats bent.”

Webinar NFK

Naar aanleiding van hun Doneer je ervaring-onderzoek heeft het NFK (Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties) een webinar ontwikkeld over hoe belangrijk het is om een ziekenhuis te kiezen bij kanker.

Bekijk dit webinar en lees ook de veelgestelde vragen

Openheid is noodzakelijk

Om het juiste ziekenhuis te kiezen is er meer openheid nodig vanuit ziekenhuizen. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die het ook tijd voor openheid vinden, lezen we op de website van de NFK. Zij werken nu met NFK en de kankerpatiëntenorganisaties samen, om op een gedegen en betrouwbare manier ziekenhuizen te beschrijven voor de oncologische zorg. “We kijken hierbij kritisch naar de ziekenhuizen: welke zorg leveren ze nu echt en welke resultaten behalen ze daarmee? Hier wordt naar het gehele zorgproces gekeken, dus niet alleen naar hoeveel operaties een ziekenhuis doet.”

Lees hier verder