3 Movember-vragen aan Patrick Rietveld

“Ik zie het taboe rondom zaadbalkanker graag verdwijnen”

Patrick kreeg in 2014 zaadbalkanker en vertelde al eens zijn verhaal in het magazine van de stichting. Via Facebook vernamen we dat hij elk jaar in Movember zijn ‘snor’ laat staan. We zijn benieuwd waarom en wat het oplevert. Waarom laat jij elk jaar je snor staan? “Het mooie aan Movember vind ik dat het zo specifiek gaat over de bewustwording rondom mannenkanker, zoals prostaatkanker en zaadbalkanker. Al ben ik bang dat het dit jaar in verband met Corona een beetje ondergesneeuwd raakt. Toch laat ik weer mijn snor staan, omdat ik een lans wil breken voor het taboe dat er nog steeds heerst rondom zaadbalkanker. Dat doe ik al sinds 2015, ik vind het een mooi initiatief.” Krijg je reacties op die snor? “Van nature ben ik een zeer verzorgd persoon. Mijn gezicht ziet er ook altijd heel verzorgd uit. Dus je zou verwachten dat mensen dan wel vragen waarom ik een snor/ringbaardje laat staan. Maar toch is de enige reactie meestal: ‘je gaat steeds meer op die ouwe lijken’. Bij mijn biljartvereniging ken ik toevallig iemand met prostaatkanker. We raakten aan de praat toen wij even buiten stonden om een frisse neus te halen. Hij durfde er destijds wel naar te vragen. Het zou fijn zijn als meer mensen dat zouden doen, want ik vertel juist altijd heel open over zaadbalkanker. We moeten af van het idee dat het iets besmettelijks is.” Stimuleer je anderen ook om een snor te laten staan in Movember? “Een vriend van mij bleek altijd heel voorzichtig in het zeggen van een woord als ‘klootzak’ in mijn nabijheid. Daar heb ik een hartig woordje met hem over gesproken. Mij hoef je niet te sparen. Dan kun je tegenwoordig geen enkele film of serie meer kijken. Mensen mogen alles vragen over mijn ziekte, gewoon op de man af. Het is wat het is. Die vriend van me besloot vervolgens met mij mee te doen. En het kan nog steeds, hé?”

Begin volgende maand plaatsen we een foto van de snor van Patrick op Facebook. Meedoen aan Movember kan nog steeds. Zien we jullie snorren binnenkort ook op Facebook? Vinden we leuk!

Patrick was voormalig huisdichter van Radio Capelle en schreef in november 2017 al een gedicht over Movember. Veel luisteraars hebben hem daardoor beter leren kennen. Speciaal voor ons heeft hij het gedicht geactualiseerd: Movember 2020 Ik laat deze maand weer mijn snor staan en dit doe ik om zekere aandacht te vragen voor mannen die wreed levenslot ondergaan zodat zij deze zware last weten te dragen voor kanker aan hun zaadbal of de prostaat een hele ferme knauw in hun mensenleven waardoor de levensklok in hun nadeel slaat ondanks dat zij genezing proberen na te streven ik ben zelf al bijna zes jaar zaadbalkankerpatiënt toch wil ik het taboe rondom dit doorbreken natuurlijk trekt deze ziekte je uit jouw element ook zal dit nooit verwarmen als een zachte deken laten we dit alsjeblieft niet langer stilzwijgen en deze ruwe aderlating onder ogen komen deze ziekte mogen wij als lotgenoten eronder krijgen waardoor we van een toekomst mogen dromen