Korte berichten

Hoe traceer je de oorzaak van kanker?

Wie ziek is wil weten waardoor. Kankerwetenschapper dr. Ruben van Boxtel vertelt over hoe je met behulp van DNA de ontstaansgeschiedenis van een tumor kunt onderzoeken. Mutaties in het DNA van de kankercel zijn namelijk aanwijzingen die kunnen onthullen hoe de kankercel ooit is ontstaan.

De Universiteit van Utrecht organiseert op woensdag 11 november een Nederlandstalige livesteam over dit onderwerp.

Q&A Zorgverzekeringswet

De komst en verspreiding van het coronavirus in Nederland heeft grote gevolgen voor iedereen. Zorgverzekeraars Nederland heeft, samen met anderen, veelgestelde vragen van patiënten aan zorgverleners gebundeld.

De vragen lopen uiteen van geestelijke gezondheidzorg tot kraamzorg en verloskunde. Maar ook van revalidatie tot mondzorg en wijkverpleging.

NFK en KWF maken gezamenlijk magazine ‘Leven met en na kanker’

KWF en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben een magazine gemaakt vol verhalen van (ex-)kankerpatiënten over de impact van kanker en waar je terecht kunt voor hulp.

Movember: wat doe jij?

In november weer extra aandacht voor mannenkankers zoals teelbalkanker en prostaatkanker. Maar ook mentale gezondheidsproblemen en zelfmoord onder mannen komt aan bod. Veel mannen laten deze maand traditiegetrouw hun snor staan.

We zijn benieuwd of jullie dat ook doen en of jullie daar reacties op krijgen. Laat het weten via Facebook! Foto’s sturen mag natuurlijk ook!

Natuurlijk vinden wij het heel fijn als je je Movember donatie aan de Stichting Zaadbalkanker overmaakt. Dat kan op: NL75INGB0659257327

Studie naar risico op 2e keer Zaadbalkanker

Vorig jaar ontving Joost Blok (UMCU en AvL/NKI) een DUOS Grant (DUOS-2019-8) voor onderzoek naar het risico op contralaterale zaadbalkanker (voor de 2de keer zaadbalkanker). De studie werd vorig jaar op het 9de DUOS Jaarsymposium gepresenteerd en verscheen nu ook in het toonaangevende magazine JCO Dose-Dependent Effect of Platinum-Based Chemotherapy on the Risk of Metachronous Contralateral Testicular Cancer.