Korte berichten

Aantal kankerdiagnoses nog niet op peil

Als gevolg van de COVID-19-crisis is het aantal nieuwe kankerdiagnoses in maart, april en mei 20-25 procent lager dan in de eerste twee maanden van het jaar. In juni, juli en augustus is het aantal kankerdiagnoses vergelijkbaar met voorgaande jaren. Dit blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van diagnoses uit de landelijke pathologiedatabase PALGA.

Voor urogenitale kanker is de afname in week 9 tot week 29 het grootst voor kanker aan de mannelijke geslachtsorganen, waaronder prostaatkanker en teelbalkanker (-30 procent).

Movember: wat doe jij?

In november weer extra aandacht voor mannenkankers zoals teelbalkanker en prostaatkanker. Maar ook mentale gezondheidsproblemen en zelfmoord onder mannen komt aan bod. Veel mannen laten deze maand traditiegetrouw hun snor staan. We zijn benieuwd of jullie dat ook doen en of jullie daar reacties op krijgen. Laat het weten! Foto’s sturen mag natuurlijk ook!

Natuurlijk vinden wij het heel fijn als jullie je Movember donaties aan de Stichting Zaadbalkanker overmaken. Dat kan op: NL75INGB0659257327

Jong en onvruchtbaar

Ex-zaadbalkankerpatiënt Dyon vertelt op kanker.nl hoe hij daarmee omgaat

"Pluk de dag, het is het treuren niet waard. Want onvruchtbaarheid maakt jou niet minder waard."

Nationaal actieplan kanker en leven

Bijna een miljoen mensen leven met de gevolgen van kanker: 1 op de 4 is ernstig vermoeid, 1 op de 3 heeft angstklachten, ruim 1 op de 3 kan niet als vanouds sociaal functioneren. Toch schiet de zorg voor klachten na een behandeling voor kanker vaak te kort en wordt de zorg voor (preventie van) vermoeidheid en beperkt functioneren vaak niet vergoed.

In onderstand filmpje zie je wat het actieplan inhoudt.

De testisprothese komt niet altijd ter sprake bij diagnose

Onlangs verscheen in het tijdschrift voor Urologie een artikel over kunstballen, de testisprothese. Uit het onderzoek dat in samenwerking met Stichting Zaadbalkanker is uitgevoerd, kwam naar voren dat slechts met circa 50 % van de mannen met een testismaligniteit, de mogelijkheid van een testisprothese tijdens de diagnose besproken wordt. Met veel andere mannen pas op een later moment. Veel mannen in het onderzoek zouden dit voor toekomstige patiënten graag anders zien.

Wil je hierop reageren? Dat kan via Facebook, of e-mail. We horen graag wat jouw ervaringen zijn!

Webinar terugkijken: Participatie als medicijn

Op vrijdag 18 september 2020 vond de online bijeenkomst Participatie als medicijn plaats. Deze interactieve lunchwebinar werd georganiseerd door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, het Radboudumc, patiëntenorganisatie Hematon en het Nationaal AYA 'Jong en Kanker’ Zorgnetwerk. Tijdens de webinar werden twee succesvolle projecten besproken: ‘Werk als medicijn’ en ‘Arbeidsparticipatie als behandeldoel: van AYA naar werk’. Interessant? Kijk de webinar terug door je via deze link aan te melden

Kankermedicijnen hier veel later op de markt dan in de VS: trage toelating kost mensenlevens

Uit een studie van hoogleraar Carin Uyl-de Groot van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat een nieuw kankermedicijn in Europa na gemiddeld 403 dagen op de markt komt. In de Verenigde Staten gaat dit veel sneller: al na gemiddeld 161 dagen. Volgens Uyl-de Groot houdt dit in dat Europese kankerpatiënten beduidend langer – gemiddeld 242 dagen - op levensreddende medicijnen moeten wachten dan kankerpatiënten in de VS.