Korte berichten

Nederlanders vaker kanker dan meeste andere Europeanen, maar de overlevingskans is beter

Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie. Hierdoor is ook de sterfte aan kanker hoger dan gemiddeld in Europa. Maar niet zo hoog als je op basis van onze hoge kankeraantallen zou verwachten. Otto Visser van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat de Europese statistieken vergeleek: “De overlevingskans is in Nederland beter dankzij de hoge kwaliteit van onze zorg. Dat leidt er onder meer toe dat de diagnose vroeger wordt gesteld. Bij zaadbalkanker en peniskanker is de sterfte zelfs lager dan gemiddeld, terwijl in Nederland meer mannen te maken krijgen met deze kankersoorten dan elders.” Bron: Het parool

Podcast: Over kanker gesproken

Michel Daenen spreekt met zorgverleners, experts uit het vak en mensen die zelf getroffen zijn door kanker. In elke aflevering wordt het begrip ‘kwaliteit van leven’ concreet gemaakt met bruikbare tips, herkenbare ervaringen en waardevolle informatie.

Schone lei-beleid officieel goedgekeurd

Minister Hoekstra heeft onlangs bekendgemaakt dat het ‘schone lei-beleid’ officieel is goedgekeurd door de ministerraad. Dit is een belangrijke mijlpaal. Het betekent dat ex-kankerpatiënten die een bepaalde periode ziektevrij zijn, uiterlijk in januari 2021 niet meer verplicht zijn om bij de aanvraag van een overlijdensrisico- (ORV) of uitvaartverzekering te melden dat ze kanker hebben gehad.

Ex-zaadbalkankerpatiënt en D66'er Rens Raemakers open over zijn burn-out

Verschrikkelijke hoofdpijn, daar begon het mee. En toen deed zijn hele lichaam zeer. Zó erg, dat hij thuis in het Limburgse Neer maar op de bank ging liggen. Rens Raemakers weet nog precies wanneer het was: 3 november 2019. Exact tien jaar nadat hij in het ziekenhuis van Roermond te horen kreeg dat hij uitgezaaide zaadbalkanker had. Hij was toen 18 jaar. Nu noemt hij dat een wrang toeval. Bron: AD

Geen publiekslezing Zaadbalkanker op 14 september

De publiekslezing over zaadbalkanker op 14 september, die eerder al was gepland op 9 maart, kan fysiek wederom niet doorgaan. UMC Utrecht onderzoekt op dit moment of deelnemers hun voorkeur geven aan een online publiekslezing op korte termijn of een live evenement later.

Recht op digitale versie medisch dossier

Elke patiënt heeft recht op inzage in zijn medisch dossier, dat recht was er al veel langer. Vanaf 1 juli is het echter zo dat je recht hebt op een digitale ‘versie’ van je dossier. Je zorgverlener hoeft het dossier dus niet meer uit te printen, maar moet dit, als jij dit wilt, digitaal aan je geven. Dit kan per beveiligde e-mail, maar ook via het portaal van je zorgverlener. Het voordeel hiervan is dat je zelf op elk gewenst moment je dossier kunt raadplegen.