Rutger Buma is penningmeester van Stichting Zaadbalkanker

“Goede ideeën zijn er, tijd is vaak een beperkende factor”

Misschien kun jij je het verhaal van Rutger Buma nog herinneren. Vorig jaar mei vertelde hij in dit magazine openhartig hoe hij al op jonge leeftijd twee keer werd getroffen door zaadbalkanker. Hij besloot na zijn ziekte iets te gaan doen voor de stichting en hij gaf zich op als vrijwilliger. Inmiddels is hij als penningmeester een aanvulling op het bestuur. Wat Rutger betreft blijft het daar niet bij.

Rutger, hoe is het nu met je? “GOED! Ik sta positief in het leven. Ik heb het afgelopen jaar mijn studie weer opgepakt en daar heb ik het erg druk mee. Ik heb twee maanden online stage gelopen op een groot advocatenkantoor en ik zit nu in de afrondende fase van de Master Ondernemingsrecht. De laatste vakken volg ik ook online. Dat is niet ideaal, maar ik ben al blij dat ik het kan doen want in deze tijd is dat ook niet voor iedereen haalbaar. Voorts denk ik veel na over mijn toekomstige carrière en ben ik reuze benieuwd wat ik na mijn studie voor werk ga doen. Een mooi vraagstuk om mee bezig te zijn.” Waarom wilde je iets voor de stichting doen? “Ik praat makkelijk over mijn ziekte en ik wil mijn ervaringen graag delen. Dat ik twee keer zaadbalkanker heb gehad maakt mijn verhaal uniek. Daar wilde ik iets mee. Mijn moeder moedigde mij aan op zoek te gaan naar een organisatie waar ik van betekenis voor kon zijn en Stichting Zaadbalkanker past wat dat betreft heel goed bij mij. Ik heb me dus aangemeld als vrijwilliger en al snel werd ik gevraagd als penningmeester.”

“Ik praat makkelijk over mijn ziekte en wil mijn ervaringen graag delen.”

Was de rol van penningmeester wat je voor ogen had? “Niet direct, maar ik had überhaupt geen concrete verwachtingen. Het leek me leuk om in contact te komen met andere jonge mannen die het wél lastig vinden om over zaadbalkanker te praten en dat kan natuurlijk altijd nog naast de functie die ik nu bekleed. De rol van penningmeester past trouwens wel bij mij. Tijdens mijn studie heb ik in de financiële commissie van de studentenvereniging Minerva gezeten, dus ik heb zeker affiniteit met financiën. Binnen deze commissie heb ik mij ook bezig gehouden met fundraising en moest ik sponsoren werven. Als penningmeester van de stichting heb ik het nog niet zo druk gehad. Ik moet mij nu gaan inlezen in de stukken. Moeilijk is het niet, maar je hebt er wel even tijd voor nodig. Dat laatste blijft altijd een struikelblok.”

"Goede voorlichting over zaadbalkanker is heel belangrijk! Daarom pleit ik ook voor aandacht voor de ziekte op middelbare scholen."

Kun je jouw ideeën voldoende kwijt binnen het bestuur? “Aan goede ideeën ligt het niet. Die hebben we allemaal in overvloed. Tijd en geld en het feit dat we een kleine stichting zijn maken het soms lastig om al die ideeën uit te werken. Zo lijkt het mij heel goed om in alle grote studentensteden een ambassadeur te hebben die voorlichting kan gaan geven over zaadbalkanker. Veel jonge mannen weten namelijk niet dat zij tot de risicogroep behoren. Door op die manier je radartjes uit te zetten kun je veel jonge mensen bereiken. Dat is zo’n hersenspinsel wat ik eens geopperd heb tijdens een bestuursvergadering. Helaas heb ik nog niet de tijd gehad om daar concreet iets mee te doen. Mocht het iemand aanspreken dan nodig ik je bij deze uit om je aan te melden als vrijwilliger. Misschien kunnen we het samen oppakken.” Wat zou je nog meer willen bereiken? “Het aantal diagnoses zaadbalkanker neemt jaarlijks toe. Hoe dat komt weten we jammer genoeg niet, maar goede voorlichting hierover is dus heel erg belangrijk! Daarom pleit ik ook voor aandacht voor de ziekte zaadbalkanker op middelbare scholen. En laten we wel wezen: zo vervelend is het checken van je ballen nu ook weer niet. Als ik met mijn verhaal jongens bewust kan maken van het risico dat ze lopen dan doe ik dat heel erg graag. Onze campagne die binnenkort start kan daar een nieuwe stap in zijn. Voor nu richt ik me nog even op het in kaart brengen van de financiën. Hopelijk kunnen we dit jaar ook weer rekenen op een paar mooie, verrassende donaties waarmee we ons doel nog beter kunnen bereiken. Het is fascinerend wat je als kleine stichting kunt bereiken met een paar extra giften.”