Het ervaringsverhaal van:

Bart Verduijn

“Bij de diagnose hoorde ik voor het eerst van zaadbalkanker”

Het ervaringsverhaal van:

Bart Verduijn

“Bij de diagnose hoorde ik voor het eerst van zaadbalkanker”

Wie bij de werkgever van Bart Verduijn 5 jaar in dienst is, mag een aanzienlijke donatie doen aan een goed doel naar keuze. “Omdat ik onlangs zaadbalkanker heb gehad en donateur ben van de stichting, was de keuze voor mij niet zo lastig”, vertelt Bart. “Ik hoop dat het geld wordt ingezet om meer mannen bewust te maken van deze vorm van kanker en om lotgenoten bij elkaar te brengen. Ik vind dat de stichting daar goed in slaagt.”

Hoewel Bart vaak veel ‘ergere’ verhalen leest, hoopt hij anderen wel te kunnen helpen met zijn verhaal. “Ik was er op tijd bij en daar ben ik nog elke dag dankbaar voor.” Hij weet nog goed dat hij de diagnose zaadbalkanker kreeg op 1 oktober 2019. “Dat zijn van die data die je nooit meer vergeet. Twee en een halve week ervoor kwam ik terug van vakantie uit Israël. Een van mijn teelballen voelde anders, keihard. Ik vroeg me af wat het zou kunnen zijn. De huisarts dacht niet meteen aan zaadbalkanker, omdat ik geen knobbeltje had, maar stuurde me wel door voor een echo.” Heftig moment “Als je achteraf bekijkt, had ik het misschien nog eerder kunnen weten. Maar ik was al blij dat ik überhaupt werd doorgestuurd. Je leest toch ook verhalen van mannen die naar huis gaan met een antibioticakuur, waardoor het nog langer een raadsel blijft. Met alle gevolgen van dien.” Dat het bij de echo wel zaadbalkanker bleek te zijn, omschrijft Bart als ‘een heftig moment’. “Ik was alleen naar het ziekenhuis gegaan. Ik dacht dat het wel mee zou vallen. Maar een uur later stort je wereld dan toch wel even in. Ik denk dat dit trouwens ook voor het eerst was dat ik van zaadbalkanker hoorde. Er is dus nog veel zendingswerk te verrichten.” Combinatietumor Na diverse onderzoeken bleek Bart gelukkig geen uitzaaiingen te hebben. “Bij mij bleek het om een combinatietumor te gaan van seminoom en non-seminoom. In de zaadbal zelf had de tumor zich niet zo ontwikkeld dat er chemo nodig was. Een operatie zou in principe volstaan. Zaad invriezen was wel noodzakelijk, voor als er toch chemo nodig zou zijn in een later stadium. Ook was het nodig om na te gaan of de kanker mijn sperma zou hebben aangetast. Ik vond het prettig om te horen dat de kwaliteit ervan goed was.”

“Helemaal vergeten doe je zoiets natuurlijk nooit”

‘Gat’ opvullen “Inmiddels heb ik het eerste jaar controle afgesloten. Fysiek heb ik er nauwelijks iets aan overgehouden. Ik wilde er dus ook niet te lang bij stil blijven staan. Maar toen in februari de optie voor een kunstbal werd voorgelegd door de uroloog ben ik me daar meer in gaan verdiepen. In september heb ik besloten dat graag te willen. Het voegt misschien niet iets wezenlijks toe aan de werking, maar het vult wel een ‘gat’ op. Maar helemaal vergeten doe je dit natuurlijk nooit. In verband met corona zal de operatie nog wel even uitblijven, maar dat vind ik begrijpelijk.”

“Mijn vriendin en ik zijn er sterker uitgekomen”

Emotionele achtbaan Vanaf het begin is Bart heel open geweest over de teelbalkanker die bij hem werd gesignaleerd. “Mijn vrienden heb ik in de beginperiode wel op hun hart gedrukt dat ze ook regelmatig hun ballen moeten checken. Een aantal gaf aan dat nu daadwerkelijk te doen. Inmiddels is dat niet meer iets waar we het vaak over hebben. Gelukkig heeft het mijn relatie ook niet veranderd. Natuurlijk kwamen we in een emotionele achtbaan terecht. En dat in het begin alle aandacht naar mij uitging, daar worstelde ik wel mee. Dat wilde ik eigenlijk niet. Maar daar hebben we een weg in gevonden en ik vind dat we er uiteindelijk sterker uit zijn gekomen.” Mijn verhaal “Ik zou het mooi vinden als mijn donatie wordt gebruikt om mannen te laten weten wat ze kunnen doen om er net als ik vroeg bij zijn. Want daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor. Ik ben me er heel goed van bewust dat er veel mannen zijn die het veel extremer meemaken. Dat helpt mij weer relativeren. En ieder verhaal is uniek. Dit is mijn verhaal.”