College over zaadbalkanker

3 vragen aan vrijwilliger Ramon van der Pal

“Vier keer per jaar heb ik het over zaadbalkanker”

Ramon, hoe zet jij je in voor stichting Zaadbalkanker?

“Al acht jaar lang geef ik zo’n vier keer per jaar een gastcollege aan verpleegkundigen in opleiding van het Erasmus MC. In een of twee uur probeer ik de stichting wat naamsbekendheid te geven. Zodat verpleegkundigen die te maken krijgen met zaadbalkankerpatiënten weten waar patiënten en hun naasten terecht kunnen met vragen.”

Wat kun je hen zoal bijbrengen?

“Logischerwijs richten verpleegkundigen zich op de patiënt. Maar die gaan bij een diagnose als teelbalkanker vaak in overlevingsstand, weet ik uit ervaring. Op die manier redden ze het wel. Ik geef aan dat het ook belangrijk is de naasten, de ouders of de partner, goed in de gaten te houden. Die hebben vaak vragen. Zorg dat zij ook gezien worden en vraag waar ze behoefte aan hebben.”

Vertel je ook je eigen verhaal?

“Meestal wel. Maar dat is inmiddels alweer iets van 20 jaar geleden en daar wil ik me eigenlijk niet meer zo mee bezig houden. Ik leef nu en richt me vooral op de toekomst. Uiteraard gebruik ik mijn eigen ervaringen om het gastcollege invulling te geven, maar ik vind het belangrijker dat de verpleegkundigen de stichting kennen. Zodat ze nieuwe patiënten en hun naasten kunnen doorverwijzen.”