Korte berichten

Mensen met kanker ervaren meer geheugen- en concentratieproblemen dan leeftijdsgenoten

Mensen die kanker hebben of hebben gehad ervaren meer geheugen- en concentratieproblemen dan vergelijkbare personen uit de algemene bevolking. Dit verschil is het meest uitgesproken onder volwassenen jonger dan 50 jaar.

Oproep: Wat is jouw ervaring met zaadbalkanker?

Deel jouw unieke verhaal in ons online magazine We horen het elke keer terug: het delen van je ervaring is een stap in de verwerking. Of het kan andere (ex-)zaadbalkankerpatiënten helpen beter om te gaan met de diagnose en behandeling. Elke editie delen we zo’n verhaal. Daarom blijven we op zoek naar nieuwe, unieke verhalen. Ook partners, broers of zussen, ouders of vrienden hebben een verhaal wat de moeite waard is.

Podcast: Wat heeft DNA met kanker te maken?

Kanker ontstaat door een mutatie in het DNA, maar in het genetisch materiaal ligt ook steeds vaker de oplossing besloten voor een gepersonaliseerde behandeling. Het aflezen en interpreteren van die genetische code wordt steeds makkelijker en goedkoper. Ook voor oncologen biedt dat kansen. Nu al wordt de behandeling van sommige kankersoorten aangepast op de genetische blauwdruk van de tumor. Prof. Stefan Sleijfer vertelt erover in een podcast.

Resultaten ‘Doneer je ervaring over neuropathie’ bekend

Mensen die kanker hebben of behandeld worden met chemotherapie of doelgerichte therapie, kunnen last krijgen van neuropathie. Bij neuropathie werken één of meer zenuwen niet goed meer. Welke klachten men krijgt, hangt af van welke zenuwen zijn aangetast. De resultaten van een Doneer je ervaring over deze klachten staan nu in de vorm van een factsheet en rapport op de website van NFK.