Zaadbalkanker heeft wel/geen* invloed op mijn seksleven

(* doorhalen wat niet van toepassing is)

Let's talk

about seks!

Heeft zaadbalkanker invloed op je seksleven?

Het lijkt erop dat het seksleven van zaadbalkankerpatiënten meer verandert dan dat van andere kankerpatiënten. Dit kan zijn doordat het kanker aan geslachtsdelen betreft of doordat de mannen meestal jong zijn.

60%

van de zaadbalkankerpatiënten is tevreden over zijn seksleven

51%

van de zaadbalkankerpatiënten zegt: ‘mijn seksleven is veranderd’

41%

van de zaadbalkankerpatiënten vindt het seksleven na diagnose verbeterd

Tegen welke seksuele problemen lopen zaadbalkanker­patiënten aan?

Bijna de helft van de zaadbalkankerpatiënten die meededen aan het onderzoek loopt lichamelijk ergens tegenaan:

Erectieproblemen

0%

Veranderd zelfbeeld

0%

Vermoeidheid

0%

Geen opwinding ervaren

0%

Problemen met hormonen

0%

Moeite met klaarkomen

0%

Zo’n 25% van de zaadbalkankerpatiënten uit het onderzoek (10 mannen) liep nergens tegenaan, maar zij moesten er toch aan wennen dat er iets veranderd was. Niemand van hen voelde zich overigens mismaakt, terwijl dit bij 10% van de totale kankerpatiënten wel het geval was.

Waar vind je informatie over seks na kanker?

Ruim de helft van de zaadbalkankerpatiënten uit het onderzoek zocht weleens naar informatie over seksualiteit en intimiteit na kanker. Zij willen vooral ervaringsverhalen en praktische tips en informatie. Ze zoeken vooral op internet. Slechts 1 van hen gaf aan informatie op te vragen via een verpleegkundige. Van de zaadbalkankerpatiënten die op zoek waren naar informatie vonden 16 mannen informatie waaraan ze wat hadden.

Tips bij seksuele problemen na kanker

  • Weet hoe het zit. Vraag je arts naar de invloed die zaadbalkanker heeft op je lichaam en seksleven.
  • Praat open en eerlijk met je partner over seks.
  • Zoek hulp bij je arts, verpleegkundige, psycholoog of seksuoloog wanneer de problemen niet vanzelf overgaan. Op de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie vind je een geregistreerde seksuoloog bij jou in de buurt.

"De oorzaak van seksuele problemen is meestal psychisch"

Na de behandeling voor zaadbalkanker merken veel mannen dat hun seksleven niet meteen als vanouds is. Geen zin in seks, erectieproblemen of moeite met klaarkomen komt vaak voor. "Meestal verdwijnen deze klachten zo'n 6-12 maanden na de behandeling vanzelf weer", aldus Professor Luca Incrocci. Hij is radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog in het Erasmus MC en lid van de adviesraad van Stichting Zaadbalkanker.

Bron voor het hele artikel: NFK (2017). In maart 2017 heeft de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onderzoek gedaan naar wat mensen geraakt door kanker en hun partners helpt om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken. 2.657 mensen met kanker namen deel aan het onderzoek. Hiervan hadden er 39 zaadbalkanker.