Kijktip: 11 november 20.30 uur, Net 5

Opnieuw aandacht voor zaadbal­kanker in FOR ONE NIGHT ONLY

Op donderdag 11 november zendt Net 5 de tweede editie uit van het programma For One Night Only. Negen bekende Nederlanders gaan met de billen bloot om aandacht te vragen voor de vroege opsporing van kanker. Waren het de vorige keer uitsluitend mannen die naakt gingen op het podium, deze keer gaan ook bekende vrouwen uit de kleren.

De programmamakers richten zich dan ook op een breder doel dan twee jaar geleden. Toen ging de aandacht geheel uit naar de twee meest voorkomende vormen van kanker bij mannen: prostaatkanker en teelbalkanker. Nu staat de vroege opsporing van kanker in het algemeen, zowel bij mannen als bij vrouwen, voorop. Wel is er wederom ruime aandacht voor zaadbalkanker in het programma. Taboe Het is van belang dat je je eigen lichaam goed kent. Dan vallen afwijkingen immers sneller op. Met name bij jongeren blijkt hier winst in te behalen. Om die reden doorbreken de BN’ers in For One Night Only het taboe en maken kanker bespreekbaar. Het programma laat zien hoe je je eigen lichaam goed kunt leren kennen en checken. Ervaringsverhaal Naar aanleiding van de uitzending in 2019 meldde zich een jonge man bij Simon Keizer. Door de aandacht voor zaadbalkanker, besloot hij zichzelf te checken. Hij ontdekte een afwijking en het bleek te gaan om zaadbalkanker. Na behandeling van de ziekte gaat het goed met hem. In For One Night Only vertelt hij zijn verhaal. Voor Simon Keizer was het de reden dit jaar opnieuw mee te doen aan het programma. BN’ers ‘in de lucht’ Het thema van het nieuwe programma is de luchtvaart. De strippende crew bestaat uit vijf mannen en vier vrouwen. Naast Simon Keizer trekken bij de mannen Giel Beelen, Johnny Kraaijkamp Jr., Roué Verveer en Frederik Brom hun pilotenpakken uit. Fockeline Ouwerkerk, Olcay Gulsen, Tjitske Reidinga en Ellen ten Damme zijn de vrouwen die uit de kleren gaan om aandacht te vragen voor vroege opsporing van kanker.

Ellen ten Damme Zangeres en theatermaakster Ellen ten Damme heeft zelf ook te maken gehad met de ziekte: twee keer heeft ze borstkanker gehad. Ellen zal altijd op haar hoede blijven voor een derde diagnose. Als geen ander weet zij, hoe het is om deze ziekte te hebben. Met haar deelname onderstreept ze het belang van snelle opsporing van kanker. #EarlyBirdChallenge Net als twee jaar geleden heeft Kenzo Alvares de choreografie voor de stripact van de BN’ers verzorgd. Voor KWF heeft Kenzo nog een andere dansroutine ontwikkeld, namelijk de ‘Early Bird Challenge’. Iedereen kan elkaar uitdagen om hieraan mee te doen en deze challenge op social media te plaatsen. De Early Bird Challenge staat symbool voor het controleren van jezelf én steunt het onderzoek naar vroege opsporing van kanker.

In de uitzending van For One Night Only op 11 november komt ook de Early Bird Challenge aan bod.