8 november: Online publiekslezing zaadbalkanker

3 vragen aan Dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog, seksuoloog ErasmusMC

Op 8 november organiseren artsen van het ErasmusMC een online publiekslezing over zaadbalkanker. De sprekers zijn wél fysiek aanwezig. Dr. Luca Incrocci vertelt waarom je bij deze webinar aanwezig moet zijn.

Wat was de aanleiding voor een online publiekslezing? “Wij vinden het als expertisecentrum belangrijk om te communiceren met onze patiënten. We willen weten welke vragen ze hebben et cetera. Daar kunnen wij ons onderzoek op afstemmen. Vóór corona organiseerden we als afdeling zo’n twee tot drie keer per jaar een fysieke bijeenkomst voor patiënten en hun naasten. Wat leeft, wat is belangrijk en wat doen we als ziekenhuis om te innoveren? Vorig jaar hebben we noodgedwongen voor het eerst een online variant opgezet. Dat is goed bevallen. Geen reistijd, geen parkeerproblemen en mensen kunnen het eventueel later terugkijken.” Toch is de setting nu anders, waarom? “De vorige keer kwamen vier verschillende onderwerpen ter sprake: zaadbalkanker, blaaskanker, nierkanker en prostaatkanker. We kregen als feedback dat mensen liever specifieke bijeenkomsten bijwoonden. En achteraf is het ook wel logisch. Als jonge man met zaadbalkanker zit je natuurlijk niet te wachten op de ins en outs rondom prostaatkanker. Naar die wens hebben we geluisterd. We hebben nu drie specifieke webinars opgezet, waaronder een voor zaadbalkanker op 8 november.” Waarom móeten mensen zich aanmelden? “Als je kanker hebt, wil je daar vaak alles over weten. En je naasten trouwens ook. Wij spelen daar op in door onderwerpen aan bod te laten komen op basis van vragen die we regelmatig krijgen. Onze eigen expertises staan daarbij centraal. We focussen bijvoorbeeld niet op late effecten, dat doen ze in Groningen al. Wij zetten onder meer in op het verminderen van bestraling en de inzet van nieuwe operatietechnieken om lymfeklieren te verwijderen, waardoor we in de toekomst wellicht ook minder vaak chemotherapie hoeven toe te passen. Én er spreekt een ervaringsdeskundige, Thijs Pellikaan. Want, hoe pak je het leven weer op na kanker?”

Wanneer: 8 november van 18.00 tot 19.30 uur.

Meer over dr. Luca Incrocci

Deze online informatiebijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door het Academisch Centrum Urogenitale Tumoren (Erasmus MC Kanker Instituut) en de Stichting Zaadbalkanker, in samenwerking met Ipsen Pharmaceutica en Janssen Oncology.