Hoe is het met Siemen en Ysabel?

“We zitten in een andere fase van verwerking, maar samen komen we er wel!”

Het dagboek van Siemen en Ysabel werd afgelopen twee edities van dit magazine heel goed gelezen. Na vier stormachtige maanden kreeg het stel op 11 augustus het goede nieuws dat de operatie niet voor niks is geweest: Siemen is kankervrij! “Vanaf nu gaan we weer vooruit, in plaats van klappen incasseren en verder in de put zakken. Maar uit die put klimmen, kost tijd en vergt de juiste begeleiding”, vertellen ze.

Siemen en Ysabel zijn heel open geweest de afgelopen maanden. “In het ziekenhuis genezen ze foute cellen, maar de pijnlijke herinneringen en het trauma blijft zitten. Dat zullen we nu zelf op moeten pakken”, benadrukt Ysabel. “Siemen maakt enorm mooie stappen. Begin september is hij gestart met de revalidatie waar hij onder goede begeleiding sport, hij zijn lichaam en bijbehorende grenzen beter leert kennen en leert omgaan met leven na kanker.” Conditietest Dat betekent zowel fysiek, emotioneel als mentaal herstellen. Siemen: “Het grote litteken op mijn buik is nog kwetsbaar, maar vormt gelukkig geen grote beperking meer. Het is nu afwachten op een nieuwe ECG die vast zal stellen hoe groot of klein de schade van het hartinfarct is geweest. De fietstest voorafgaand aan het revalidatietraject heeft al een tipje van de sluier opgelicht; mijn conditie was goed, maar niet wat je normaal gesproken verwacht van een 31-jarige.” Maar Siemen is dan ook niet zomaar een 31-jarige.

"Het is niet niks als je stoere vent door kanker het ziekenhuisbed wordt ingesleept en verandert in een kwetsbare patiënt die je meerdere keren vreselijk veel pijn ziet lijden."

Investeren in jezelf “Voor partners is er helaas geen revalidatietraject”, zegt Ysabel. “De afgelopen maanden waren ook voor mij heel pittig. Het is niet niks als je stoere vent door kanker het ziekenhuisbed wordt ingesleept en verandert in een kwetsbare patiënt die je meerdere keren vreselijk veel pijn ziet ljiden. Ik promoveerde van beginnend ondernemer naar fulltime zorgprofessional en zag mijn liefste steeds een beetje aftakelen. Van moedig en strijdbaar, naar kwetsbaar en machteloos. Na onze vakantie had ik me voorgenomen me weer te focussen om mijn bedrijf. Dat mislukte. De trauma’s vreten aan me, ik ben angstig en mentaal ben ik op. Ik heb besloten professionele hulp te zoeken en een dag minder te gaan werken. Dat zie ik als een investering in mezelf.” Andere fases van verwerking Samen gaat het stel naar de medisch psycholoog in het ziekenhuis, waar ze via het AYA-netwerk terecht zijn gekomen. “Hier zijn we zo dankbaar voor, het helpt ons enorm om elkaar te begrijpen. We zitten beiden in een ander stapje van de verwerking en dat botst soms. Siemen voelt zich goed en past zich aan ‘ons nieuwe normaal’ aan, ik neem nog afscheid van ‘ons oude normaal’ en zak dieper weg in de put. Door de handvatten die we krijgen van de psycholoog weten we hoe we er toch voor elkaar kunnen zijn, ongeacht de verschillende fases”, legt Ysabel uit.

“We hebben nog een lange weg te gaan, maar samen komen we er wel.”

Samen sterk Siemen en Ysabel ervaren nu dat kanker nog niet over is op het moment dat je hoort dat het uit je lichaam is. “Kanker blijft bij je, als vijand maar ook als vriend; kanker bracht ons dichter bij elkaar en zette ons met beide benen op de grond. We hebben nog een lange weg te gaan, maar samen komen we er wel”, besluiten ze.

Lees ook het dagboek van Siemen & Ysabel