Het ervaringsverhaal van Dennis Laubenthal

“Voor mij was zaadbal­kanker een wake-upcall”

Als acteur leefde Dennis Laubenthal in Duitsland een stressvol bestaan. Toen hij uitgeput raakte en in een burn-out terechtkwam, hielp Yoga hem weer in balans te komen. In Berlijn kwam hij in contact met een Ayurvedische* arts die hem wees op het belang van voeding. Gezond leven in combinatie met yoga hielp hem herstellen na de diagnose zaadbalkanker.

Dennis leerde van deze arts dat er verschillende typen mens zijn. “We hebben allemaal lucht, vuur en aarde in ons, maar in een andere samenstelling. Ik heb veel vuur en lucht, maar weinig aarde. Die combinatie zorgt ervoor dat ik van nature ergens vol in vlieg. En dat ik dan snel over mijn grens heen ga. Tijdens die burn-out kreeg ik meer interesse voor yoga en besloot ik een opleiding tot yoga-instructeur te volgen. Eigenlijk was dat natuurlijk te veel van het goede in die periode, maar ik heb veel over mezelf geleerd. En daar heb ik elke dag profijt van.”

Verband De diagnose zaadbalkanker werd twee jaar geleden gesteld. Dennis zegt dat het voor hem niet per se als een verrassing kwam. “Ik had wel een vermoeden dat ik een keer zou worden ‘gestraft’ voor mijn ongezonde leefstijl. Hoewel niemand precies weet waar deze vorm van kanker vandaan komt, ben ik van mening dat je leefstijl invloed heeft op wat er op je pad komt. Ik heb lange tijd niet goed voor mezelf gezorgd, dus een verband sluit ik niet uit.”

"Ik had wel een vermoeden dat ik een keer zou worden ‘gestraft’ voor mijn ongezonde leefstijl."

Verdacht stil Dat zaadbalkanker zijn wake-upcall zou worden, had hij natuurlijk niet voorzien. “Ik kende het ook helemaal niet. Ik weet nog dat ik op het punt stond te verhuizen naar Amsterdam. Op het toilet voelde ik toevallig iets aan mijn bal en was direct in paniek. Ik ben meteen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis gegaan. In Duitsland gaat het anders dan in Nederland, waar je eerst naar een huisarts(enpost) moet. Ik zei tegen de arts: je moet het nú oplossen, want dit is niet goed. In eerste instantie werd de arts een beetje boos om mijn houding. Maar toen het tijdens het onderzoek verdacht stil bleef, wist ik genoeg. Twee dagen later ben ik geopereerd. En uit de CT bleek dat er geen uitzaaiingen waren. Dat was een opluchting.”

Flinke tumor “Tijdens mijn herstel ben ik verhuisd. Voor de liefde. Helaas kon ik nauwelijks helpen na de operatie. In Amsterdam ben ik als yoga-docent aan de slag gegaan, maar kon ik in het begin ook nog niet alle oefeningen voordoen. Dat was wel lastig. Gelukkig ging het al snel beter en ben ik nu onder controle in het Antoni van Leeuwenhoek. Met mijn arts daar hebben we besloten waakzaam te wachten. Maar ik had wel een flinke tumor, dus moet regelmatig heen voor bloedonderzoek of foto’s. We houden alles in de gaten.”

"Ik wil mensen iets meegeven, dat je aandacht moet hebben voor je lichaam en leefstijl."

Gezonde leefstijl Kanker heeft zijn kijk op gezondheid wel veranderd. Ook zijn manier van lesgeven heeft Dennis aangepast. “Ik wil mensen iets meegeven, dat je aandacht moet hebben voor je lichaam en leefstijl. Een goede slaap is cruciaal, maar ook ontspanning als je wakker bent is belangrijk. De storing in mijn lichaam is daardoor snel hersteld. Rustig doen gaat tegen mij aard in, maar ik denk wel dat je sneller herstelt door de juiste balans in je lichaam. Zelf eet ik zo gezond mogelijk. Als het kan biologisch, maar altijd vers. Ik weet nu dat zoete smaken het vuur in mij wat omlaag brengen. Wortel, rijst, dadel en avocado bijvoorbeeld. En letterlijk afkoelen door koud te zwemmen helpt mij af en toe. Daarnaast kunnen kruiden veel voor je doen. Maar daar moet je je echt in verdiepen met een expert. Wat werkt is namelijk heel persoonlijk.” Balans in je leven “Ik ben blij dat de wetenschap steeds meer het effect gaat inzien van de oosterse geneeskunde. Daarin staat de complete mens centraal. Nu ik me daar zelf ook steeds verder in verdiep, ga je verbanden in je lichaam beter herkennen. Het is niet zo dat je met een yoga-oefening kanker kunt voorkomen, of sneller herstelt. Maar yoga helpt wel om je lichaam in balans te krijgen. En met herstellende yoga-oefeningen kun je je tumormarkers omlaag brengen. Met behulp van de juiste ademhalingsoefeningen raak je sneller ontspannen in stressvolle situaties en uiteindelijk levert je dat weer energie op.”

Deze video is beschikbaar tot 30 september 2021.

Mannen en yoga Dennis weet als geen ander dat herstellen en ontspannen voor iedereen anders werkt. “De een houdt van bewegen, de ander heeft juist rust nodig. En yoga heeft onder mannen nu eenmaal niet zo’n goed imago. Argumenten als ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben niet zo flexibel’ wuift hij aan de kant. Je hoeft de oefening niet altijd goed uit te voeren, het kan je helpen bewust te worden van je lichaam. Het is inspannen en ontspannen, je grenzen leren kennen en mediteren in een. Mij helpt het me goed te voelen in mijn lichaam. Het maakt mijn zintuigen alerter en ik leef weer! Dus een keer proberen kan echt geen kwaad!”

(*)Ayurvedisch arts: allround opgeleid in India en geeft adviezen en behandelingen voor een diversiteit aan klachten. Ook wel Vaidya genoemd. De Ayurvedische geneeskunde richt zich op de totale gezondheid van de mens.