Heeft jouw partner zaadbalkanker? Dan sta je er niet alleen voor. Stichting Zaadbalkanker is er namelijk ook voor de partners en andere naasten van zaadbalkankerpatiënten. De afgelopen jaren hebben we heel wat partners gesproken. Hoe ervaren zij de diagnose, wat komt er op je af als je man zaadbalkanker blijkt te hebben? Deze verhalen hebben we voor je gebundeld. Wat helpt jou om in deze ingewikkelde periode op de been te blijven?
Floor vertelt over de impact van chemo
De dag nadat er uitzaaiingen gevonden waren
Stichting Zaadbalkanker vroeg me of ik wilde meewerken aan een interview met Libelle. Daarover hoefde ik niet lang na te denken. Ik vond het wel interessant om terug te gaan naar de de tijd dat we net hadden gehoord dat Jaap toch uitzaaiingen had. Dit was drie maanden na de operatie. We hadden veel hoop, waren positief en gingen ervoor. De herinneringen hieraan waren al een beetje vervaagd. Juist de lichamelijke impact van de chemotherapie heb ik goed onthouden.
Gerda: 'Mijn man veranderde totaal'
Depressief door tekort aan testosteron
In 2011 kreeg de man van Gerda zaadbalkanker. Na het verwijderen van de bal was verdere behandeling niet nodig, maar bleef hij onder controle. Toch was dat het langzame begin van de ellende: twee jaar na de operatie voelde hij zich steeds ongelukkiger en depressiever. Gerda vertelt hoe zij en haar gezin door een vreselijke tijd gingen. ‘Al kan ik met mijn verhaal maar één persoon helpen, vind ik het de moeite waard. Ik hoop dat niemand hoeft mee te maken wat wij hebben meegemaakt.'
Actrice Nadja Hüpscher schreef een boek
“Het is makkelijker praten met iemand die ook op een vlot drijft”
“Ik zette mezelf op de vierde plek en dat was oké, zo is het nu eenmaal. Je moet alle ballen hoog houden en doorgaan. Je man verzorgen en er zijn voor je kinderen. Ik wilde vooral niet toegeven aan mijn verdriet, want dan zak je in een diepe put.” Aan het woord is Nadja Hüpscher. Haar man bleek eind 2018 uitgezaaide teelbalkanker te hebben. Deze heftige periode en de invloed ervan op haar en het gezinsleven beschreef ze in een boek: ‘Geluk is met een K’.
Chantal en Dyon hadden een kinderwens
“Door onze kinderwens stuitten we op zaadbalkanker”
Chantal is al bijna 10 jaar samen met Dyon, waarvan 5 jaar getrouwd. Hun kinderwens staken ze niet onder stoelen of banken. Toen het niet wilde lukken zwanger te raken, werd eerst Chantal onderzocht. Vervolgens ging ook Dyon voor onderzoek naar het ziekenhuis. “Woensdagochtend, ik weet het nog heel goed”, begint Chantal, “We lagen nog in bed om 8.30 uur, want we hadden vakantie. Het ziekenhuis belde dat we met spoed langs moesten komen.”
Frank en Marjoleins leven stond op zijn kop
“Een tumor? Straks gaat ie dood en blijf ik achter met de kleine”
Frank en Marjolein hadden het goed. Een mooi huis, allebei een leuke baan. De geboorte van hun dochter maakte hun geluk compleet. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Tot Frank in oktober met klachten naar de huisarts ging en zaadbalkanker bleek te hebben. In no time stond hun leven op zijn kop. Ze vertellen open en uitgebreid hoe ze dat allebei hebben ervaren.
Focus op werk was lastig voor Marjorieke
“Een huwelijk overleven we nu ook wel”
Remco en Marjorieke zijn in de bloei van hun leven. Ze werken allebei als fysiotherapeut en zijn beiden sportief en fit. Wielrennen is een grote hobby van Remco en in 2019 besluit hij mee te doen aan wedstrijden op nationaal niveau. Doorgroeien is zijn doel. Tot de diagnose zaadbalkanker roet in zijn ambities gooit. Samen vertellen ze hoe ze het afgelopen jaar zijn doorgekomen en over de enige beperking die ze nu nog voelen.
Cathy kon terugvallen op een groot vangnet
“Onze dochters vertellen dat hun vader kanker heeft, is het ergste wat we ooit hebben moeten doen.”
Achteraf gezien, begint het zaadbalkankerverhaal van Stefan en Cathy Scheepers in december 2017. Stefan kampt opeens met hevige buik- en rugpijn. Voor iemand die nooit ziek is toch een reden om naar de huisarts te gaan. Nierstenen, zo lijkt het. ‘Even afwachten, veel drinken’, luidt het advies. Maar de pijn gaat niet weg, het wordt zelfs steeds erger. Op de scan bij de uroloog in maart 2018 zijn geen nierstenen te zien. Het stel is opnieuw aan de huisarts overgeleverd.
Wendy ging er zelf bijna aan onderdoor
“Het allermoeilijkste vond ik om tegen Bas uit te spreken dat ik niet meer kón”
In 2016 kreeg Bas de diagnose zaadbalkanker. Wendy had weleens van zaadbalkanker gehoord, maar in haar omgeving heeft niemand ermee te maken gehad. Toen Bas en zij elkaar in 2018 leerden kennen, heeft hij het haar direct verteld. “Eerlijk gezegd dacht ik toen: oké, hij heeft kanker gehad en is genezen. Geen reden om niet verder te gaan in deze relatie. Het hoorde bij zijn verleden. Hij ging ook alleen naar zijn controles.” Het kersverse koppel werd later alsnog op de proef gesteld. Wendy vertelt openhartig hoe zij daar als partner bijna aan onderdoor ging.
Wendy’s tips voor partners:
- Stop met Googelen. Daar word je alleen maar heel verdrietig van.
- Trek vanaf dag 1 aan de bel. Schakel je omgeving in, al is het voor een boodschapje.
- Zorg voor jezelf en houd sociale contacten warm, eventueel via videobellen.
- Blijf sporten en bewegen.
- Lotgenotencontact is écht heel fijn. Zoek een inloophuis, een partnerpraatgroep, kijk op de kanker.nl community. Deze mensen begrijpen je het beste.
- Zoek indien nodig psychologische hulp, maar wel voor specifiek partners van kankerpatiënten. Denk aan het HDI of Coach Connect. Je hebt een specialist nodig.
Ook partners van zaadbalkankerpatiënten kunnen terecht bij Stichting Zaadbalkanker. Voor informatie, een luisterend oor of als je vragen hebt. Weet ons te vinden via info@zaadbalkanker.nl. Ben je op zoek naar lotgenoten, dan kunnen wij je ook verder helpen.