Korte berichten

Nieuw:

Protonentherapie bij zaadbalkanker

Zaadbalkanker (seminoom) is onlangs officieel goedgekeurd voor de behandeling met protonentherapie. Dat betekent dat de protonenbehandeling vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Ongeveer een half jaar geleden is landelijk afgesproken dat alle patiënten tot 50 jaar met een seminoom en een indicatie voor bestraling, behandeld worden in een protonencentrum. UMCGen MAASTRO zijn al met deze behandeling gestart. Begin juli wordt ook de eerste patiënt uit het Erasmus op deze manier bestraald in het Holland PTC in Delft. HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Het is opgericht door Erasmus MC, LUMC en TU Delft.

Rapport Kanker bij jongvolwassenen

Jaarlijks krijgen 3.900 jongvolwassen (18-39 jaar) de diagnose kanker. Deze AYA’s (adolescents & young adults) hebben andere vragen en zorgbehoeften dan oudere mensen met kanker. Ze stellen vragen als: ‘Kan ik nog kinderen krijgen?’, ‘Hoe moet het nu met mijn studie?’ of 'Lukt het nog wel om een huis te kopen?'

Op 14 juni lanceerden AYA Zorgnetwerk en IKNL het rapport ‘Kanker bij jongvolwassenen’. Dat gaat in op de epidemiologie, kwaliteit van leven en organisatie van zorg rondom kanker bij jongvolwassenen.

Top 10 meest voorkomende kankersoorten bij mannen