7/10
  • Pages

Korte berichten

Movember, wat is dat ook alweer?

Movember is de toonaangevende liefdadigheidsinstelling die zich inzet om de gezondheid van de man te veranderen. Prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheidsproblemen en de preventie van zelfmoord – ze pakken het allemaal aan. Sinds 2003 heeft Movember meer dan 1.250 gezondheidsprojecten voor mannen over de hele wereld gefinancierd, door de status quo in twijfel te trekken en de manier te veranderen waarop onderzoek naar gezondheidsproblemen bij mannen wordt uitgevoerd en gezondheidsdiensten mannen proberen te bereiken.

Bekijk de video
Lees meer

Maandag 7 november 12.00 uur gaat het ballenalarm!

Als je maandag het testalarm hoort afgaan om 12.00 uur, dan weet je wat je te doen staat. Check je ballen én deel de ludieke awarenessvideo op Instagram en Facebook. Hoe meer mannen we met deze boodschap bereiken, hoe beter! Tag ook @stichtingzaadbalkanker of gebruik de #checkjekiwis. Op onze website vind je namelijk alle informatie over hoe je je ballen checkt.

Alvast bedankt!

Het ballenalarm, wat is dat?

Kijktip: Bekende Belgen gooien hun lichaam in de strijd voor awareness

Weet je nog dat twee jaar geleden in Nederland 8 mannen uit de kleren gingen om mannenkankers onder de aandacht te brengen? Woon je in België, kijk dan nu de Belgische versie van For One Night Only (terug) via VRT Max:

Bekijk uitzending hier (alleen voor Belgische lezers)

Allen voor één: internationale samenwerking voor betere behandeling zeldzame kanker

5 Europese kankerorganisaties slaan de handen ineen om mensen met een zeldzame vorm van kanker meer behandelperspectief te bieden. Samen met partners uit Spanje, Frankrijk en België daagt KWF wetenschappers uit om de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame vormen van kanker te versnellen. Hiervoor stellen de fondsen gezamenlijk zo'n 12 miljoen euro beschikbaar.

1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Dat zijn meer dan 20.000 Nederlanders per jaar die voor extra uitdagingen komen te staan. Ze moeten vaak langer wachten op de (juiste) diagnose en hebben meestal minder (effectieve) behandelopties. Dat beperkt hun vooruitzichten. Van de mensen met zeldzame kanker is gemiddeld 56% na 5 jaar nog in leven. Bij niet-zeldzame vormen is dat 72% (bron NKR, IKNL).

Meer info

De robotoperatie van Daan de Zwart

In oktober vond weer een robotoperatie plaats in het ECCRC, het Erasmus MC Centrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie. Bij Daan de Zwart werden lymfeklieren achter in de buik verwijderd na chemotherapie voor uitgezaaide zaadbalkanker. Daan heeft toestemming gegeven om deze operatie te filmen. Benieuwd hoe dat gaat? Neem een kijkje achter de schermen.

Bekijk de operatievideo

Nieuws uit de expertisecentra

UMC Utrecht: Europese samenwerking zorgt voor nieuwe inzichten

Het Utrechtse expertisecentrum voor kiemceltumoren is sinds kort actief binnen ERN (European Reference Network) eUROGEN. Uroloog Richard Meijer vertelt wat dit betekent voor Nederlandse zaadbalkankerpatiënten: “Het UMCU en Prinses Maxima Centrum werken in Nederland al langer samen aan een biobank (voor het verzamelen van biologisch materiaal, zoals bloed en stukjes weefsel) en een Castor-dataverzameling (klinische gegevens, waaronder informatie over het effect van een bepaalde behandeling). Inmiddels hebben we ook een aantal klinische parameters vastgesteld die we verzamelen van patiënten die deelnemen aan dit onderzoek. Vanuit het ERN wil men ditzelfde internationaal opzetten. Het voordeel daarvan is dat we van veel meer patiënten data kunnen bundelen en sneller tot nieuwe inzichten kunnen komen.”

De nacht van Daphne van Doorn

In het kader van Movember had verpleegkundig specialist Daphne van Doorn (Erasmus MC Kanker Instituut) onlangs de eer om ’s nachts te vertellen over de fysieke en mentale impact van zaadbalkanker. Ze deed dat in het radioprogramma ‘De nacht van’ op BNN RA/NPO1. Je kunt het terugluisteren via Spotify en de website van NPO radio1:

Beluister het programma