5/10
  • Pages

Een robotoperatie stap voor stap (in foto’s)

Robot geassisteerde lymfeklieroperatie voor uitgezaaide zaadbalkanker

De operatierobot staat klaar voor gebruik. Evenals de console, in de hoek van de operatiekamer, waarmee de uroloog de robot bedient.

Dit is Daan de Zwart

Er wordt een pijl getekend aan de kant waar geopereerd zal worden: links want de lymfeklieruitzaaiing zit aan de linker kant van de grote bloedvaten achterin de buik. Voor start van de operatie bezoeken de urologen de patiënt op de voorbereiding, een aparte kamer op het operatiecomplex waar Daan kort verblijft.

Even voorstellen: van links naar rechts: dr. Zuiverloon (uroloog Erasmus MC), prof. dr. Albers (uroloog en afdelingshoofd Universiteitskliniek Düsseldorf), dr. Alberts (uroloog Erasmus MC), dr. Van Diepen (uroloog Erasmus MC)

Voorbereiding operatie

Dr. Zuiverloon en dr. Alberts bekijken de CT-scan op de operatiekamer voordat de operatie begint.

Weergave CT-scan, dwarse (transversale) doorsnede, waarop de lymfeklieruitzaaiing wordt aangewezen

De patiënt ligt op zijn rechterzij en wordt kunstmatig beademd. De huid van het operatiegebied wordt gepoetst met roze ontsmettingsmiddel.

Als de 5 poorten zijn geplaatst, kan de operatierobot op de poorten worden aangesloten.

Schematische weergave van waar de lymfeklieruitzaaiing zich bevindt, links van de grote lichaamsslagader (aorta).

Dan krijgt de patiënt narcose en worden steriele jassen aangetrokken om te starten met de operatie.

Er worden 5 kleine sneetjes gemaakt in de huid. Hierin plaatsen we de poorten tot in de buik. De plaatsing van deze poorten gebeurt onder zicht van de camera, zodat geen schade wordt gemaakt aan bijvoorbeeld de darmen.

Door de poorten gaan nu instrumenten in de buik waarmee wordt geopereerd. De instrumenten van de robot worden bestuurd door de uroloog in de console.

De operatie

Dr. Alberts verricht de operatie van achter de robot console.

De grote bloedvaten achterin de buik worden vrijgelegd en het lymfeklierpakket wordt hier vanaf gehaald.

Prof. Albers en de operatie-assistente volgen de operatie op het beeldscherm. Eerst worden de darmen aan de kant gelegd om zo achterin de buik te komen.

Doordat de patiënt eerder chemotherapie heeft gehad is het lymfeklierpakket wat verkleefd met de aorta.

Einde operatie

Niet alleen de vergrote lymfeklier (uitzaaiing) op de CT-scan wordt verwijderd, maar een heel lymfeklierpakket binnen het hierboven aangegeven gebied tussen de linker nierader, de aorta en de linker urineleider. Dit om te voorkomen dat er na de operatie nieuwe uitzaaiingen ontstaan nabij de eerder verwijderde lymfeklier.

Nadat de lymfeklieren zijn verwijderd, worden de instrumenten uit de buik gehaald en de 5 wondjes dicht gehecht. De operatie is ongecompliceerd verlopen en binnen 3 uur klaar. Er was praktisch geen bloedverlies (50cc).