Korte berichten

Een ziekenhuis of expertisecentrum kiezen bij zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker hoort regelmatig terug dat er onduidelijkheid bestaat over het kiezen van het juiste ziekenhuis of expertisecentrum bij de behandeling van zaadbalkanker. Ook op het DUOS Zaadbalkankerforum werd hierover recent een vraag gesteld en antwoord gegeven.

Stichting Zaadbalkanker erkent de volgende expertisecentra:

  • Antoni van Leeuwenhoek
  • Erasmus MC
  • UMC Utrecht
  • UMC Groningen
  • (Radboud UMC) Dit ziekenhuis is nog niet officieel erkend door het ministerie van VWS. Dat volgt hoogstwaarschijnlijk later dit jaar. Het ligt in de lijn der verwachting dat het Radboud de kwalificatie als expertisecentrum zaadbalkanker krijgt.

Bekijk ook deze video van het NFK over het kiezen van het juiste ziekenhuis.

Heb je vragen over het kiezen van het juiste expertisecentrum of ziekenhuis, neem dan gerust contact met ons op via info@zaadbalkanker.nl.

Kijktip: Privégesprekken

Seksualiteit en kanker, het blijft een lastig onderwerp. Daarom heeft NFK het initiatief genomen voor de documentaire Privégesprekken. In deze film komen drie stellen op een heel persoonlijke, kwetsbare manier aan het woord over de gevolgen van kanker op hun relatie en seksualiteit. Het doel is het taboe doorbreken en seksualiteit beter bespreekbaar maken in de spreekkamer.

Kijk donderdag 8 september om 23.15 uur op NPO 2, omroep HUMAN. Vanzelfsprekend is de documentaire ook terug te kijken via NPO Start.

Het leven van Joost en Teddy, twee Amsterdamse levensgenieters, staat in 2019 op zijn kop als Joost hoort dat hij teelbalkanker heeft. Een operatie is onoverkomelijk: er moet een teelbal weggehaald worden. Door de verminderde aanmaak van testosteron is het libido van Joost sterk verminderd. Deze verandering in zijn hormoonhuishouding doet ook veel met zijn gevoel van mannelijkheid. Joost voelt zich minder man en heeft daar last van: "Het is vooral mentaal, en daar zit ik mee. Ik vind het heel lastig om mezelf bloot te geven. We praten er niet veel over, maar dat zouden we eigenlijk wel moeten doen."

Bijbetaling Nebido vervalt binnenkort waarschijnlijk

Op 21 juli heeft het zorginstituut minister Kuipers geadviseerd de bijbetaling van Nebido te laten vervallen.

Wordt het advies opgevolgd, dan laten we dit uiteraard zo snel mogelijk weten.

Zaadbalkanker in de media

Foto boven: Ajax, foto onder: PSV

Voetballers met zaadbalkanker worden ambassadeurs

PSV-huurling Baumgartl (26) heeft regelmatig contact met Sébastien Haller (28). Dat zei de Duitser op een persconferentie bij zijn club Union Berlin, dat hem huurt van PSV. Baumgartl keerde onlangs terug op het trainingsveld nadat drie maanden geleden teelbalkanker bij hem werd geconstateerd. Een diagnose die ook Haller onlangs kreeg.

VaarKracht: ‘Even een moment geen kankerpatiënt’

Leven met kanker is zwaar, ook voor je dierbaren. Om even te ontsnappen aan de harde werkelijkheid en nieuwe energie op te doen, organiseert Stichting VaarKracht nu al bijna 10 jaar VaarTochten. Kankerpatiënten en hun naasten kunnen kosteloos genieten van een dag op het water waar hun zorgen voor even overboord gaan en jij je ‘even een moment geen kankerpatiënt’ voelt. Meld je aan via de website www.vaarkracht.nl

Nieuws uit de expertisecentra

Vanaf deze editie brengen we ook regelmatig nieuws uit de expertisecentra.

Het Erasmus MC Centrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie treedt toe tot Europees referentienetwerk.