Lotgenotencontact: Ties is een waardevolle buddy voor Roger

“Het is fijn om met iemand te sparren die weet wat je doormaakt”

Ties Rotteveel en Roger Koedoot zijn via de Facebookpagina van de stichting aan elkaar gekoppeld als buddy’s. Ties was de ervaringsdeskundige, die in 2018 de diagnose kreeg. Bij Roger werd in de zomer van 2020 zaadbalkanker ontdekt. We geven Roger en Ties graag het podium om meer te vertellen over deze bijzondere vorm van lotgenotencontact.

Roger vroeg begin dit jaar via Facebook of er een lotgenoot was waar hij wat info van kon krijgen. “Tijdens de eerste scan waren er geen uitzaaiingen te zien. Bij de controle in januari 2021 kwamen die toch aan het licht. Ik kon toen kiezen tussen chemo en bestraling en heb voor het laatste gekozen. Chemo leek mij heftiger dan bestraling. Na een half jaar had ik opnieuw uitzaaiingen en moest ik alsnog aan de chemo. Gelukkig ben ik pasgeleden opnieuw voor controle geweest en nu ziet het er goed uit. Ik kan verder het controletraject in.”

Belangrijk om ervaringen te delen Ties had in 2018 geen keuze en ging direct een chemotraject in. “Wat ik in die tijd vooral miste was informatie. Als je je diagnose krijgt, dan wil je alles weten. Maar er is niet zoveel informatie voorhanden. Dan kom je op een gegeven moment vanzelf op de Facebookpagina van de stichting terecht. Het is interessant om al die verhalen van andere mensen te lezen die hetzelfde hebben meegemaakt. Daar vind je toch wel veel herkenning. Ook nu ik in het controletraject zit, vind ik het nog steeds belangrijk mijn ervaringen te delen.”

“Ik vond de keuze voor een bepaald behandeltraject lastig. De bestralingsarts adviseert bestraling en de chemoarts adviseert chemo.”

Keuzes voor een behandeltraject Roger plaatste vrij vroeg in zijn traject een oproep op Facebook. “Ik moest de keuze tussen chemo en bestraling nog maken. Ik heb veel aan zijn luisterend oor gehad, ook al is Ties zelf niet bestraald. Ik vond de keuze voor een bepaald behandeltraject lastig. De bestralingsarts adviseert bestraling en de chemoarts adviseert chemo. Mijn oudere broer heeft 16 jaar geleden ook zaadbalkanker gehad. Met hem heb ik er ook over gepraat. Toch is het fijn geregeld iemand te spreken met recentere ervaringen.”

Hetzelfde gevoel voor zwarte humor

Beide mannen hebben het onderlinge contact als zeer positief ervaren. “Natuurlijk heb je het over serieuze dingen, maar we maakten onderling ook veel grappen”, vertelt Ties. “Ja, we delen hetzelfde gevoel voor zwarte humor”, voegt Roger toe. “De houding van Ties was heel open. En dat is fijn, want ik wist nog niets. Alles was nieuw. Ties kwam met pilletjes tegen de misselijkheid en veel andere kleine dingen. Zo bouw je samen een band op. Soms was het alleen een beetje babbelen, maar vooral tijdens de chemo hebben we vaker dan daarvoor gechat.”

”Ik denk ook dat het heel belangrijk is om je vragen te kunnen stellen. En niet alleen aan een dokter, maar ook aan iemand die in hetzelfde schuitje heeft gezeten als jij.”

Veel geleerd van contact Ties had zelf geen buddy tijdens zijn chemotraject. “Ik had alleen in het ziekenhuis contact met een jongen die daar al voor de tweede keer lag. Hij had het eerste traject dat ik inging al meegemaakt en ging een nieuw behandeling in. Het was een heel prettig contact waar veel van heb geleerd. Ik denk ook dat het heel belangrijk is om je vragen te kunnen stellen. En niet alleen aan een dokter, maar ook aan iemand die in hetzelfde schuitje heeft gezeten als jij. Ik wil het daarom met liefde opnieuw doen.”

Altijd halfvol glas

Op de vraag waar Roger het meest aan heeft gehad tijdens het contact, zegt hij ‘de positieve houding van Ties’. “Hij zei vaak ‘het komt goed’. Dan dacht ik ‘hoe kun je dat nou zeggen, ik zit er helemaal doorheen’. Zijn glas was altijd halfvol. Met humor en even sparren over keuzes, pilletjes of obstipatie heeft hij mij echt geholpen. Als je zaadbalkanker hebt, dan zoek je iemand die met je meevoelt. Natuurlijk heb ik veel steun bij mijn vrouw gevonden. Maar bepaalde dingen heeft zij nooit meegemaakt. En ook bij mijn broer waren zaken wel weggezakt. Dan is het fijn om met iemand te sparren die betrokken is en weet wat je doormaakt.”

“Ik heb moeten leren ‘nee’ te zeggen tegen mensen om mezelf te beschermen. Dat is niet egoïstisch maar verstandig.”

Chemo laat sporen na Revalideren ging voor Roger heel geleidelijk. “Ik ben begin dit jaar begonnen met een werkweek van 4 uur. Dat is langzaam opgebouwd met elke week een uurtje extra. Het was heel fijn dat er geen druk op stond. In het begin sliep ik 11 uur per nacht en tussen de middag nog een halfuur. Dat is nu terug naar normalere proporties. Een paar maanden geleden heb ik het hardlopen ook weer opgepakt. Dat gaat steeds beter. Ik maak nu grotere stappen, maar moet wel de balans in de gaten houden. Als ik werk, dan moet ik ’s avonds geen activiteiten plannen.” Ook Ties heeft nog steeds last van beperkingen. “Normaal werk ik halve dagen. Afgelopen vrijdag werkte ik een hele dag, maar daar had ik het hele weekend last van. Ja, chemo laat zijn sporen na.”

Houd balans in de gaten Een belangrijke tip van Ties aan Roger was ‘kies voor jezelf’. “Dat heb ik vaak niet gedaan. Ik was goed in mezelf wegcijferen. Dat kan nu niet meer. Ik moet gesprekken kort houden, zodat mijn energie niet weglekt. Ik heb moeten leren ‘nee’ te zeggen tegen mensen om mezelf te beschermen. Dat is niet egoïstisch maar verstandig. Houd die balans in de gaten, anders komt de klap later des te harder aan.”