Korte berichten
Vernieuwd e-book Zaadbalkanker
Het e-book Zaadbalkanker is vernieuwd. In deze uitgave van Stichting Zaadbalkanker vind je alles over de diagnose, de behandelingen, de overlevingskansen en wat je op korte en lange termijn te wachten staat. Er is nu een uitgebreid hoofdstuk over protonentherapie aan toegevoegd. In dit Online Magazine kun je alvast een gedeelte van dit nieuwe hoofdstuk lezen:
De bijdragen van onze donateurs maken het mogelijk dat wij patiënten kunnen ondersteunen bij hun ziekte, met onder andere informatie over dit soort nieuwe ontwikkelingen. Dus dank, donateurs, voor jullie waardevolle bijdrage!
Wil jij het vernieuwde e-book ook ontvangen en (andere) patiënten met zaadbalkanker helpen?
Voor jou: Special met ervaringsverhalen
Als je wereld op zijn kop staat na de diagnose zaadbalkanker, kun je kracht en steun halen uit de ervaringen van lotgenoten. Stichting Zaadbalkanker maakte daarom een special met openhartige verhalen, voor én over patiënten met zaadbalkanker en hun naasten. De verhalen zijn eerder verschenen in ons Online Magazine.
Oproep: Deel jouw ervaring!
Stichting Zaadbalkanker is altijd op zoek naar patiënten die willen vertellen over hun ziekte. Met jouw ervaringsverhaal kun je andere mannen en hun naasten helpen. Wil jij je laten interviewen voor ons magazine? Stuur dan een mailtje naar info@zaadbalkanker.nl. Veel dank!
Bron: Het Laatste Nieuws, www.hln.be
Ludieke Vlaamse versie van Check je ballen
Uroloog Sam Ward van het Sint-Jansziekenhuis in Brussel wil dat ook Vlaamse jonge mannen meer aan kankeronderzoek doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen te weinig en soms te laat naar de dokter gaan. In een ludiek filmpje op YouTube legt de uroloog uit hoe je je teelballen zelf kunt onderzoeken. Hij vergelijkt het met aan kiwi's voelen. “Bij mannen tussen de 20 en 35 jaar is teelbalkanker de meest voorkomende kankersoort.” Voor je kans op genezing is het belangrijk dat de ziekte snel wordt ontdekt. “Als je een onverklaarbare zwelling, knobbel of pijn in een van je teelballen opmerkt, raadpleeg je het beste zo snel mogelijk een arts”, zegt dokter Ward. Door de luchtige toon en de ludieke aard is het filmpje viraal gegaan. “Ik ben blij dat het zo vaak gedeeld wordt, want nu wordt er gepraat over het onderwerp”, besluit Ward.
Kankerpatiënten kunnen onvoldoende zelf het juiste ziekenhuis kiezen
De Wet Marktordening Gezondheidszorg bestaat 18 jaar. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft de balans opgemaakt over wat deze wet na al die tijd mensen met kanker heeft opgeleverd. Een belangrijke bepaling in deze wet is: de burger moet met de ‘voeten kunnen stemmen’ voor het beste ziekenhuis. Helaas is er voor mensen met kanker anno 2023 nog steeds te weinig informatie beschikbaar om te weten welke expertise een ziekenhuis heeft. Dit werd op het NFK-congres afgelopen maand bekendgemaakt.
Na 18 jaar blijkt dat van de 125.000 mensen die jaarlijks de diagnose kanker krijgen, er voor zo'n 40.000 mensen geen openbare kwaliteitsinformatie beschikbaar is over hun vorm van kanker. Concreet betekent dit dat het voor de patiënt onduidelijk is welke expertise een ziekenhuis heeft.
Demissionair minister Ernst Kuipers ontvangt de twee evaluatierapporten uit handen van Anke Vervoord (directeur-bestuurder van NFK) omringd door Irene Dingemans (belangenbehartiger Kwaliteit van Zorg NFK), medisch specialisten, ziekenhuisbestuurders en ervaringsdeskundige patiëntvertegenwoordigers.
Nederland heeft een nationale strategie tegen kanker
Eind november is de Nederlandse Kanker Agenda (NKA) gelanceerd. Meer dan 100 organisaties (onderzoeksinstellingen, patiënten-, zorg- en maatschappelijke organisaties, financiers en overheden) bundelen in deze agenda hun krachten en expertise in het nieuwe Nederlands Kanker Collectief (NKC).
Na 18 jaar blijkt dat van de 125.000 mensen die jaarlijks de diagnose kanker krijgen, er voor zo'n 40.000 mensen geen openbare kwaliteitsinformatie beschikbaar is over hun vorm van kanker. Concreet betekent dit dat het voor de patiënt onduidelijk is welke expertise een ziekenhuis heeft.