Lymfeklieroperaties voor uitgezaaide zaadbalkanker zijn complexe ingrepen met kans op complicaties. Er is ook een kans dat de uitzaaiingen niet volledig verwijderd kunnen worden. Een goede voorbereiding van deze operaties is daarom essentieel. Momenteel bereidt de urologisch chirurg zich voor door de standaard tweedimensionale (2D) CT-scanbeelden te bestuderen voorafgaand aan de operatie. In longchirurgie is aangetoond dat driedimensionale (3D) Virtual Reality-beelden van de CT-scan de voorbereiding en uitkomsten van de operaties verbeteren.
Het Erasmus MC Zaadbalkanker centrum is een samenwerkingsverband aangegaan met het bedrijf MedicalVR. Samen hebben zij prototype software ontwikkeld voor 3D Virtual Reality preoperatieve voorbereiding van lymfeklieroperaties bij uitgezaaide zaadbalkanker (programma RetroVR), zie illustratie.
Betere uitkomsten
Urologen Tahlita Zuiverloon en Arnout Alberts zijn enthousiast: “De 3D VR-beelden geven nauwkeurig de relatie weer van de tumoren met de grote bloedvaten achter in de buik. Door deze beelden voor de operatie goed te bestuderen en ze tijdens de operatie erbij te houden, verwachten we de uitkomsten voor de patiënt te kunnen verbeteren. Zo hopen we vaker te kunnen kiezen voor een minimaal invasieve (robot)operatie, het bloedverlies tijdens de operatie te verminderen en dat patiënten sneller met ontslag kunnen.” Na het verder ontwikkelen en valideren van de RetroVR software zal een grote studie worden opgezet in het Europese Referentie Netwerk voor zaadbalkanker (eUROGEN).
UMC Utrecht: Eerste kiemceltumor-operatie bij jonge man
Specialisten van het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum hebben de eerste jonge man (17) geopereerd en behandeld voor een kiemceltumor. Chirurgen van beide centra, die samenwerken in het UMC Utrecht Expertisecentrum voor testiculaire en extragonadale kiemceltumoren, voerden de operatie uit. De ingreep waarbij de mogelijk aangedane lymfeklieren uit de buik werden verwijderd, is zeldzaam bij kinderen. Het komt wel veel voor bij jongvolwassenen met een kwaadaardige kiemceltumor. Door kennis en ervaring uit het expertisecentrum en het laboratorium samen te brengen ontstaat meer inzicht in het ziektebeeld. En het verbetert de zorg voor jonge mannen met een kiemceltumor. Je leest het hele bericht hier.