Studentendispuut Spine organiseerde dit voorjaar een studentengala bij Parijs en haalde ruim 12.000 euro op voor Stichting Zaadbalkanker. Genoeg reden voor 5 vragen aan Gabor Tirion, die dit gala mede organiseerde.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Stichting Zaadbalkanker te sponsoren? Wat was de aanleiding?
“Joost, een van onze dispuutleden en een persoonlijke vriend, heeft vorig jaar teelbalkanker gehad. Hij was toen 24, dus dat hakte er best in bij ons. Dit jaar was ik voorzitter van de commissie die dit gala organiseerde. Ik heb toen voorgesteld om het gala in een ander jasje te steken. Zo kwam het idee op om er een goed doel aan te koppelen. Dat is bijzonder goed uitgepakt. Daar zijn we zelf ook erg blij mee.”
Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om ruim 12.000 euro op te halen?
“Ons dispuut bestaat uit 80 leden. Ze hebben een deel van het gala bekostigd door te werken bij bedrijven. Met die bedrijven hebben we de deal gemaakt dat ze ons enerzijds in uren uitbetalen en anderzijds een bedrag in de pot doen voor het goede doel. Tijdens het diner is een veiling gehouden met mooie prijzen. Een derdejaars heeft bijvoorbeeld een zweefvliegtuig en bood een rondje vliegen boven Kralingen aan. Ook hadden we twee heel grote Feyenoordboeken gekregen. Speciaal gemaakt voor het honderdjarige jubileum van de club. Beide boeken zijn geloof ik voor zo’n 1.000 euro per stuk geveild.”
"Voor ons allemaal voelde dit niet als een gewoon studentengala, maar als een benefietgala. Iedereen voelde dat we het toch wel deden voor het goede doel"
Hadden jullie zelf gedacht dat het zo'n groot succes zou worden?
“Enerzijds wel, anderzijds niet. We moesten natuurlijk toetsen of de ideeën die wij hadden in praktijk ook werkten. En het is altijd even afwachten wat de sfeer is op een gala. Maar voor ons allemaal voelde dit niet als een gewoon studentengala, maar als een benefietgala. Iedereen voelde dat we het toch wel deden voor het goede doel. Mensen gingen met andere gedachten naar het gala toe.”
Heeft een zieke dispuutgenoot zaadbalkanker op de kaart gezet voor jullie?
“Zaadbalkanker was mij persoonlijk onbekend. Ik denk ook dat de meeste leeftijdsgenoten er niets vanaf weten. We merkten dat bij de bekendmaking van het goede doel een paar mensen wel gek opkeken. Daarom is op het gala ook uitgelegd wat zaadbalkanker inhoudt en wat de gevolgen daarvan zijn. Je zou zeggen dat mannen hier wel van op de hoogte zijn. Maar dat is dus niet het geval. Dat viel ons inderdaad wel op.”
Heb je het idee dat mannen binnen het dispuut elkaar er nu op aanspreken om hun ballen te checken?
“Ik merk wel dat de mannen die op het gala aanwezig waren, er onderling over praten. Maar dat doen we meestal met een grapje. Het is natuurlijk ook een beetje raar om tegen een vriend te zeggen: ‘Joh, check even je ballen.’ Het wordt dus wel gedaan, maar we doen het op onze eigen manier.”