Kanker krijg je niet alleen, dat heb je samen. Wanneer iemand in jouw omgeving de diagnose zaadbalkanker krijgt, overvalt dat niet alleen die persoon, maar ook jou als naaste. De stress loopt op, de onzekerheid is killing, je wilt je sterk houden voor je dierbare en misschien sta je continu in de overlevingsstand. Hoe kun je dan toch enigszins je hoofd koel houden?
Vooral wanneer de persoon met zaadbalkanker erg dicht bij je staat, kan een diagnose als deze veel impact hebben op je eigen leven. Zo kan het zijn dat je:
- Merkt dat alles veel energie vraagt. En dat je die energie niet (genoeg) hebt.
- Je eigen tijd, werk en hobby’s tijdelijk moet opofferen. Je agenda verandert. Misschien ga je wel regelmatig mee naar het ziekenhuis en met doktersafspraken.
- Je alleen voelt. Buitenstaanders zullen minder goed begrijpen hoe jij je precies voelt. Je kunt het gevoel krijgen dat je alles zelf moet doorstaan.
- Geconfronteerd wordt met een ander toekomstbeeld. Misschien verandert er iets op het gebied van het krijgen van kinderen of zijn bepaalde plannen niet meer mogelijk.
Na het horen van een ingrijpend bericht, doorloop je mentaal een aantal verwerkingsfases
Verwerkingsfases
Het kan helpen om te begrijpen dat je mentaal een aantal verwerkingsfases doorloopt na het horen van ingrijpend nieuws:
Fase 1: Je kunt het nieuws niet bevatten. De arts heeft vast en zeker een fout gemaakt! Je zit in de ontkenningsfase.
Fase 2: Je begint het nieuws te beseffen. Het is de realiteit. Je voelt sterke emoties: pijn, verdriet, boosheid en angst.
Fase 3: Het nieuws krijgt langzaam een plekje. Je probeert het te accepteren.
Fase 4: Je past je aan de nieuwe omstandigheden aan. Zo pak je je leven langzaam weer op.
Een goede balans tussen 'zorgen voor' en jezelf
Het is ontzettend logisch: je wilt er zijn voor je dierbare met zaadbalkanker. Daarom neem je een hoop verantwoordelijkheid op je. Het kan zijn dat je tijdelijk mantelzorger, schoonmaker, chauffeur, telefonist en ziekenbezoeker bent, allemaal op hetzelfde moment. En in al die drukte en chaos vergeet je misschien hoe uitputtend dit is. Fysiek én emotioneel. Daarom is het essentieel dat je niet alleen voor je naaste, maar ook voor jezelf zorgt. Doe je dit niet, dan loop je het risico op overbelasting. Dat kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. De behoefte aan aandacht en tijd voor jezelf is niet egoïstisch. Het is juist goed af en toe even niet te zorgen voor iemand anders, zodat je weer oplaadt en op een later moment weer kunt ‘geven’.
Je constant angstig en gestrest voelen is een teken om hulp te zoeken. Het zijn symptomen die je laten weten dat het niet goed met je gaat. Ook hoofdpijn, maagpijn, rugpijn en slaapproblemen zijn tekenen om een pas op de plaats te maken. Om de druk op jezelf iets te verlagen, kun je deze vragen stellen:
- Merk ik dat ik het gevoel krijgt dat ik voor mijn naaste móét zorgen in plaats van wíl zorgen?
- Vraag ik anderen (genoeg) om hulp?
- Verwacht mijn zieke naaste deze zorg van mij of verwacht ik dit van mezelf?
Merk je dat de antwoorden op deze vragen je eigen (mentale) gezondheid in de weg staan? Trek dan aan de bel bij familie, je huisarts of een andere zorgprofessional.
Je mag trots zijn op alles wat je doet. En hard werken mag beloond worden!
Wat kun je voor jezelf doen?
- Houd jezelf gezond. Zorg dat je goed eet, slaapt en voldoende beweegt.
- Neem iedere dag een moment om iets te doen waar je van ontspant. Pak een goed boek, kijk een film of loop een blokje om. Ga vooral naar buiten, de frisse lucht in.
- Spreek af en toe af met je sociale netwerk.
- Maak, wanneer je er energie voor hebt, tijd voor hobby’s. Denk hierbij aan sporten of een creatieve bezigheid.
- Trakteer jezelf op kleine dingen. Haal bijvoorbeeld je favoriete drankje of hapje tijdens de boodschappen. Je mag trots zijn op alles wat je doet. En hard werk mag beloond worden.
- Vraag hulp waar nodig en mogelijk. Mensen helpen graag, maar voelen misschien niet aan waar je een helpende hand kunt gebruiken.
Verder lezen? Stichting Zaadbalkanker helpt jou als naaste graag verder op weg in deze spannende tijd. Hier vind je meer informatie over: