Wist je dat er een verband bestaat tussen de hoogte van iemands inkomen en de kans op bepaalde vormen van kanker? Dat gaat ook op voor de diagnose zaadbalkanker. Het IKNL, Integraal Kankercentrum Nederland, startte een onderzoek naar het verband tussen sociaaleconomische status (SES) en kankerdiagnoses. Hieruit blijkt dat bepaalde kankersoorten vaker voorkomen bij een laag inkomen. Hetzelfde geldt voor hoge inkomensgroepen. In het onderzoek zijn kankerdiagnoses bij vrouwen en mannen apart bestudeerd. In dit artikel zoomen we voornamelijk in op de onderzoeksresultaten voor mannen.
Lage inkomensgroepen
IKNL constateert dat mensen met een lager inkomen of lagere opleiding vaker roken, minder bewegen en vaker overgewicht hebben. Deze factoren verhogen het risico op bepaalde soorten kanker. Uit het onderzoek komt naar voren dat alvleesklierkanker, longkanker, maagkanker en leverkanker vaker voorkomen bij mensen uit een lagere inkomensgroep. Ook hoofd-halskanker, blaaskanker, slokdarmkanker en de diagnose ‘primaire tumor onbekend’ komen het meest voor bij deze groep.
Hoge inkomensgroepen
Hoe zit het dan met de hogere inkomensgroepen? Uit het onderzoek van IKNL blijkt dat mannen met een hoog inkomen vaker zaadbalkanker, prostaatkanker, hersentumoren en huidkanker hebben.
Kankersoorten die vaker voorkomen bij mannen met een hoog inkomen
Waarom mannen met een hoger inkomen of opleidingsniveau de diagnose zaadbalkanker vaker krijgen, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. Ze noemen wel een paar risicofactoren. Denk hierbij aan aangeboren afwijkingen, zoals een niet-ingedaalde zaadbal of hypospadie (een onvolledig gevormde plasbuis). Daarnaast vergroten verminderde vruchtbaarheid, het eerder gehad hebben van zaadbalkanker of zaadbalkanker in de familie het risico op deze kankersoort. Waardoor zaadbalkanker nou precies wordt veroorzaakt, is helaas niet te achterhalen.
Het stadium van de kanker
Is de kanker bij mannen en vrouwen met een lager inkomen tijdens de diagnose in een verder gevorderd stadium dan bij personen met een hoog inkomen? Niet per se. Bij de meeste kankersoorten, ook bij zaadbalkanker, ziet IKNL geen verband tussen inkomen en stadium van kanker. Hoe ver de kanker zich heeft uitgebreid, heeft dus weinig te maken met hoeveel je verdient. Behalve bij baarmoederhalskanker, borstkanker, endeldarmkanker, huidkanker en prostaatkanker. Bij deze kankersoorten hebben patiënten uit hogere inkomensgroepen een gunstiger stadium bij diagnose dan patiënten uit lagere inkomensgroepen. Hoe dat kan? Patiënten uit hogere inkomensgroepen doen over het algemeen vaker mee aan bevolkingsonderzoeken. Een andere verklaring kan zijn dat mensen met een lager inkomen minder goede toegang tot de zorg hebben of medische informatie minder goed begrijpen.
Meer aandacht voor preventie
Voorkomen is beter dan genezen. En daar is IKNL het mee eens. De organisatie benadrukt om er zelf voor te zorgen dat je een gezonde leefstijl aanhoudt en dat je meedoet aan bevolkingsonderzoeken. IKNL dringt erop aan dat de overheid investeert in beleid dat gezondheidsverschillen verkleint. Gezondheid en preventie zouden een integraal onderdeel moeten zijn van al het beleid. Kwetsbare groepen moeten daarbij alle aandacht krijgen.