Je hebt hem vast weleens voorbij zien komen: Het Ballenalarm. Zo’n twee jaar geleden werd de video gelanceerd, waarin mannen hun ballen checken als het luchtalarm afgaat. Het idee kwam van Berend van Doorn, ANIOS Chirurgie in het Meander Ziekenhuis. Nadat hij tijdens zijn coschappen een jonge jongen zag met uitgezaaide zaadbalkanker, besloot Berend dat hij meer bewustzijn voor de ziekte wilde creëren. Want wie er op tijd bij is, heeft meer kans op genezing. Nu heeft Berend, samen met Gillette en Etos, Het Ballenalarm nieuw leven in geblazen. Hij vertelt graag meer over de nieuwe videocampagne.
Hoe het begon
Het idee voor de samenwerking met Gillette en Etos kwam vanuit onverwachte hoek: “Een jongen uit mijn oude voetbalteam werkt bij Etos en zit op de scheerafdeling. Daardoor had hij contact met Gillette. Hij was al lange tijd fan van Het Ballenalarm en dacht: misschien kan ik daar met mijn werk wel wat mee. Nadat hij mij had benaderd, pitchte hij het idee bij Gillette. Daar waren ze net als ik heel enthousiast. Zo is de nieuwe campagne in gang gezet.”
‘Laat alles vallen en pak je ballen’ werd ‘Niet alleen scheren, maar ook controleren’
Nieuw jasje
“De eerste video van Het Ballenalarm kreeg veel media-aandacht. En als je zoiets opnieuw in de schijnwerpers wilt zetten, heb je een verfrissend idee nodig. Het was tijd om Het Ballenalarm in een nieuw jasje te steken. De samenwerking met Gillette en Etos was hier een goede kans voor. De opnames werden voorbereid, het script geschreven en de slogan aangepast. ‘Laat alles vallen en pak je ballen’ werd ‘Niet alleen scheren, maar ook controleren’. Naast een Ballenalarm-video, staat er op de website van Etos ook een aparte informatiepagina over zaadbalkanker. In veel winkels staat zelfs een stand.”
Gulden middenweg
“De uitdaging tijdens het maken van deze Ballenalarm-video was dat er sprake was van een commercieel én een idealistisch belang. Daarin moesten we een gulden middenweg vinden. Geen ‘3+1’-actiesticker naast het woordje teelbalkanker, maar er moest natuurlijk wel een scheermes in voorkomen. Die afwegingen maakten we met elkaar. Zo kwamen we tot een mooie en grote campagne met veel bereik. En dat is wat we willen: meer bewustzijn voor zaadbalkanker en minder taboe.”