“Voel je je nu minder man?” werd journalist Jesse Beentjes meermaals gevraagd nadat hij door zaadbalkanker een testikel verloor. In zijn boek Minderman, dat in juni verscheen, onderzoekt hij de vragen achter die vraag – want waarom zou hij met één bal zijn mannelijkheid hebben ingeleverd?
Met behulp van filosofie, historisch onderzoek, interviews met medische experts en zijn eigen ervaringen als patiënt gaat Jesse op zoek naar de bron van allerlei mannelijkheidsmythes. Zo ziet hij dwarsverbanden ontstaan tussen castraatzangers, veroordeelde zedendelinquenten en fitness influencers. Hoe verhouden zaadballen zich eigen tot ‘mannelijkheid’? Waar komt ‘een vrouw met ballen’ vandaan? Wat is testosteron nu precies en waarom hechten veel mannen er zo aan? Bewapend met de opgedane kennis onderzoekt Jesse vervolgens mijn eigen mannelijkheidsgevoel – of het gebrek daaraan.
Fragment, p.11, uit Minderman
Op dinsdagochtend smeerde een radioloog die me ook geen hand had gegeven mijn balzak in met gel, nadat ze me een klein handdoekje had gegeven. ‘Leg dat maar over de penis.’ De penis. Niet: je penis. Of jouw penis. Of desnoods uw penis. Ik vroeg me af of de radioloog expres een lidwoord had gebruikt, al was het maar vanwege de ironie van de term ‘lidwoord’ in deze situatie. ‘De penis’ heeft een soort professionele distantie in zich. ‘Leg dit lapje maar op je lul,’ had ook zeker gekund, maar was niet bevorderlijk geweest voor de plechtige sfeer in de echokamer. De handdoek was nieuw en zacht, en had een vage wasmiddelgeur. Ik dacht dat ik de doek over de penis moest leggen om te voorkomen dat we ons allebei opgelaten voelden. Daardoor voelde ik me erg opgelaten.
Het eerste gedeelte van het boek vertelt het ervaringsverhaal van Jesse, dat uiteraard herkenbaar zal zijn voor andere patiënten. Een informatief, eerlijk en ook humoristisch verslag dat houvast geeft en je laat nadenken over het mannelijk lichaam anno 2024.