In gesprek met Yannick over zijn avonturen

“Als ik het kan als palliatieve kanker­patiënt, dan kan jij het ook”

In februari spraken we met de Vlaamse Yannick. Hij merkte al een tijdje dat zijn teelbal groeide, maar stelde een bezoek aan de dokter uit. Nadat hij onwel werd door een inwendige bloeding in zijn bal, belandde Yannick in een achtbaan. Vijf jaar lang streed hij tevergeefs tegen uitgezaaide zaadbalkanker. Toen de kanker na chemotherapieën, een operatie aan zijn hoofd en stamceltransplantatie voor een derde keer terugkwam, besloot hij met zijn behandelingen te stoppen. Yannick: "Ik wilde niet de rest van mijn leven volledig wijden aan die kleine kans op genezing. Ik wilde liever mijn droom achterna: de wereld zien.”

Lees hier het eerdere ervaringsverhaal van Yannick

Alle hoeken van de wereld

"Het afgelopen jaar maakte ik drie grote reizen. Ik reisde door Zuidoost-Azië en Australië, bezocht Noord- en Zuid-Amerika en verkende delen van Afrika. Tijdens deze reizen wilde ik niet alleen het continent zien, maar ook echt de cultuur ervaren. Daarom boekte ik lokale activiteiten en sliep ik bij de locals thuis. Dat heeft me enorm veel geleerd. Het contrast met het leven hier in West-Europa is gigantisch. Ik vond het zo bijzonder om te zien hoe de mensen daar leven. Ze hebben weinig, maar zijn vaak gelukkiger dan wij.”

Minder zorgen

“Wat mijn reizen me vooral hebben gebracht, is dat ik veel beter kan relativeren. Vroeger raakte ik al snel gestrest van kleine dingen, zoals een factuur die betaald moest worden of een interview dat eraan kwam. Maar nu laat ik die kleine zorgen sneller los. Al helemaal als ik hier in België mensen zie worstelen met de drukte van een baan, een relatie, kinderen of een verbouwing. Dat zijn allemaal verantwoordelijkheden die ik niet heb, en daardoor ervaar ik het leven anders. Natuurlijk was ik liever niet ziek geweest, maar ik zou me geen ander leven kunnen voorstellen dan wat ik nu leid. En ik weet niet of ik gelukkiger was geweest met huisje-boompje-beestje. Nu jaag ik mijn allergrootste droom na en daar ben ik dankbaar voor.”

“Mijn reizen hebben geen negatieve invloed gehad op de kanker”

Medisch stabiel

“Net als iedere 3 à 4 maanden, heb ik na mijn meest recente reis weer een bloedcontrole gehad. Mijn scan volgt binnenkort. Tot nu toe is mijn situatie stabiel. Mijn reizen hebben geen negatieve invloed gehad op de kanker. Sterker nog, ze houden mij fit! Niet meer stilzitten tussen vier muren, maar buiten zijn en veel bewegen. Ik weet dat het slechte nieuws ooit zal komen. Juist daarom geniet ik nu extra van alles wat ik kan beleven.”

Op naar de Mont Ventoux

“Op dit moment leef ik toe naar mijn volgende avontuur: fietsen naar Mont Ventoux. Vanuit Deinze (België) fietsen we duizend kilometer naar de berg toe. En dan gaan we hem beklimmen, helemaal tot de top. We rekenen op ongeveer twee weken, maar wat dagen meer is geen probleem. Met deze tocht wil ik laten zien dat je, ook als je fysieke beperkingen hebt, met training en doorzettingsvermogen veel meer kunt dan je denkt.”

Uitzaaiing

“Een jaar na de tweede ingreep vonden de artsen een uitzaaiing in mijn lymfeklier. Ze konden niet met zekerheid zeggen of die van de eerste of tweede keer kanker kwam. Zelf gok ik de tweede, omdat ik toen zelf iets voelde wat nog niet te zien was. Positief was dat de uitzaaiing nog niet heel groot was. Ik heb toen een protonenbehandeling gekregen in Groningen: een reeks van vijftien bestralingen, waarvan ik niks gevoeld heb! Een stuk minder heftig dan de gewone bestraling die de meeste patiënten krijgen. Daar mag ik mijn handen voor dichtknijpen.”

“Voor mij is de wegtikkende tijd extra motivatie, maar eigenlijk geldt dat voor iedereen"

Vecht voor je dromen

“Wat je situatie ook is, vecht voor je dromen! Het is misschien een beetje cru om te zeggen, maar als ik het kan als palliatieve kankerpatiënt, dan kan jij het ook. Ik heb maanden thuisgezeten zonder doel voordat ik besloot actie te ondernemen. Want wat houd je eigenlijk tegen? Voor mij is de wegtikkende tijd extra motivatie, maar eigenlijk geldt dat voor iedereen. Want je weet het nooit. Dus pak wat je pakken kan en lééf!”

Wil jij ook je verhaal delen?

Neem contact met ons op.

Deel dit artikel

Donateur worden? Meld je hier aan!