Korte berichten

OPROEP:
deel je ervaringsverhaal!
Elke maand delen we het ervaringsverhaal van een (ex-)zaadbalkankerpatiënt – of van een naaste. Hoe is het om de ziekte van dichtbij mee te maken? Hoe ga je ermee om, als patiënt of als partner, ouder of vriend(in)?
We merken dat lotgenoten deze verhalen met veel interesse lezen. Ze bieden herkenning, steun, en vaak ook waardevolle tips.
Wil jij jouw verhaal delen in een van de volgende edities van ons magazine? Of misschien wil je samen met je partner worden geïnterviewd? Wij luisteren graag naar je.
Je bereikt ons via: info@zaadbalkanker.nl
Wie weet tot snel!
Waar staat Nederland in Europa als het gaat om kanker?
In mei publiceerde het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) een artikel over een nieuw rapport van de OECD en de Europese Unie. Dit rapport laat zien hoe goed Europese landen het doen op het gebied van kanker. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoeveel mensen kanker krijgen, hoeveel mensen eraan overlijden, en hoe goed de zorg en preventie geregeld zijn.
Wat blijkt? Nederland heeft heel goede kankerzorg en patiënten hebben hier relatief vaak een goede kans om de ziekte te overleven. Maar er is ook een keerzijde: we hebben een van de hoogste aantallen kankerdiagnoses van Europa.
Ook zijn er zorgen over de toekomst. De kosten van de zorg blijven stijgen, er zijn nog steeds verschillen in gezondheid tussen groepen mensen, aandacht voor gezond leven verdient meer aandacht.
Daarom is het belangrijk dat Nederland blijft investeren in goede zorg, preventie en beleid dat ook op de lange termijn werkt.
AYA-foundation wordt AYA-fonds
Tijdens het SPACE4AYA-congres van het AYA Zorgnetwerk op 14 mei is het AYA-fonds officieel gelanceerd. Zoals zij zelf zeggen: "Misschien zie je vanaf nu een nieuw logo en frisse kleuren. Maar het is méér dan dat. Dit is onze nieuwe stem. Ons nieuwe gezicht. Onze nieuwe identiteit. Levenslustig, dynamisch, jong, hoopvol en een tikkeltje rebels. Precies zoals de AYA’s voor wie we dit allemaal doen. Met de lancering van het AYA-fonds introduceren we ook onze nieuwe campagne: #ikbenAYA." In deze videocampagne delen de AYA’s Marloes, Koen en Charlotte hun persoonlijke verhaal. Verhalen die duidelijk maken dat kanker op jongvolwassen leeftijd veel meer betekent dan alleen een diagnose. Het verandert je leven, je toekomst en je kijk op de wereld.
Deel de video’s en help het AYA-fonds de bekendheid van de term AYA én de urgentie van AYA-zorg te vergroten.

Aantal jongvolwassenen met kanker stijgt flink
Analyse: waar komen de cijfers vandaan?
Recentelijk publiceerde NOS dít bericht: https://nos.nl/l/2567082. In het artikel wordt ook zaadbalkanker genoemd. Daarbij benoemt NOS: “Het aantal diagnoses is meer dan verdubbeld, van 241 in 1989 naar 574 vorig jaar. De laatste jaren vlakt de stijging van deze kankervorm bij de jongste leeftijdsgroep wel af.” Misschien vraag je je af, waar deze aantallen vandaan komen. Want het is bekend dat in Nederland veel meer mannen, namelijk 800-900 per jaar, de diagnose zaadbalkanker krijgen. Het artikel van NOS gaat specifiek over jongvolwassenen. De aantallen in het artikel van NOS betreffen daarom alleen jonge mannen van 18-39 jaar. Dat geeft een substantieel verschil met ruim 300 mannen die búiten deze leeftijdsgroep vallen. Zaadbalkanker is niet alleen een ziekte van jonge mannen!
Ivo Struik bij radio FunX
Ivo Struik, de directeur van Stichting Zaadbalkanker werd door Radio FunX geïnterviewd over het belang van zelfcontrole en de actie Check je kiwi’s:

Rik zamelde geld in tijdens zijn kanker-vrij feestje!
Rik Boss heeft ons een bedrag van € 250,- gedoneerd. Hij zamelde dit mooie bedrag in met een collectebus op zijn kanker-vrij feestje! We kennen Rik van zijn ervaringsverhaal in ons mei-magazine.
Rik, nogmaals hartelijk dank voor jouw donatie en we wensen je alle goeds!



Roeien met ballen voor ballen!
Wat hebben ‘BamiBallen’ te maken met de Ringvaart Regatta? Alles! Dit is namelijk de naam van een enthousiaste roeiploeg van D.S.R. Proteus-Eretes. Ze roeien op 11 juni deze marathon van 100 km voor het goede doel: stichting zaadbalkanker. Het motto is: ‘BALLEN VOOR BALLEN’. Heel veel succes!
